GULLMELK ER STRÅLENDE NÆRING

I forrige uke ringte en av mine lesere meg. Hun har vært plaget med ME i 6 år, spurte meg når leverkapslene mine kom for salg, takket meg for det jeg gjør og fortalte at hun drakk Golden milk hver dag og hadde fått god hjep av det kostholdet jeg formidler her på bloggen min. Det er utrolig kjekt å få slike tilbakemeldinger. Det betyr at det jeg gjør, kan bidra til noe positivt for folk, altså er det verdt innsatsen. Men hadde jeg hørt om Golden milk før? Nei! Og det er akkurat det som er så stas med å ha direkte kontakt med leserne mine, fordi jeg lærer alltid noe av dere der ute når jeg holder kurs eller får en god mail eller telefon.

Men tilbake til Golden milk! Jeg har i alle år drukket en yogadrikk som ligner. Så da ble jeg inspirert til å lage Golden milk, selvfølgelig på mitt vis! Så fra nå av kaller vi Golden milk for Gullmelk!

Gurkemeie er en vesentlig ingrediens i gullmelk. Gurkemeie er et vidundermiddel som har lange tradisjoner innen Ajurvedisk medisin og tradisjonell kinesisk medisin, spesielt i forbindelse med avgiftning av leveren og for å bekjempe ulike betennelser og ved smertelindring generelt.

Forsking har avdekket den aktive substansen i gurkemeie og kaller den curcumin. Optimalt utnyttelse av dette virkestoffet oppnås om du inntar det sammen med pepper. Bio-tilgjengeligheten av virkestoffet økes med opp til 2000% ved samtidig bruk av pepper. Jeg kverner derfor alltid godt med pepper i all mat og drikke der gurkemeie er ingrediens.

Her er en liten søt liste over noen av fordelene til gurkemeie/curcumin:

 • En kraftig antioksidant
 • Avgifter leveren
 • Regulerer kolesterolet
 • Støtter fordøyelsen
 • Styrker immunforsvaret
 • Demper betennelser
 • Beskytter mot en del kreftformer
 • Antiseptisk
 • Senker høyt blodtrykk
 • Nevrologiske problem
 • Hudproblem

Dette er bare noen av mange gunstige virkninger som curcumin kan ha.

Gurkemeiepasta er utgangspunktet for gullmelk og lages på følgende måte:

1/2 k opp vann
1/4 kopp gurkemeie, jeg kjøper DENNE!

Varm opp under omrøring og rør i 7-9 minutt på svak varme. Den skal ha konsistens som en litt tykk pasta. Tørker den ut etter hvert så kan du tilsette litt mer vann og røre inn. Når den er ferdig har du den i et glass med tett lokk og oppbevarer i kjøleskap.

Dette blir da basen til mange runder gullmelk i løpet av de neste to ukene. Etter et par uker bør du ikke spise mer av pastaen og erstatte den med ny. Men intensjonen er at den er oppspist/oppdrukket innen den tid og du må lage en ny ladning. Pastaen kan du tilsette hva som helst, gryter, supper, ris, buljong osv.

Oppskrift Golden milk

1/2-1 ts gurkemeie-pasta
2 dl ferskmelk, mandelmelk eller kokosmelk
1 ts honning, lønnesirup evt stevia
1 ss gelatin (kan utelates)
1 eggeplomme
1 ts kardemomme (kan utelates)
1 ts kanel (Ceylon) (kan utelates)
1/2-1 ts pepper
1 ss kokosolje eller upasteurisert smør/evt ghee

Varm opp alle ingrediensene under under omrøring. Du skal ikke varme mer enn at du ser at kokosfettet smelter. Vi vil ikke pasteurisere melken eller varmebehandle eggeplommen mer enn høyst nødvendig.

Drikk umiddelbart! Jeg synes smaken er mild og varmende og kan med fordel serveres barn. Du kan utelate ingredienser som barnet ikke liker, men forsøk å ha gurkemeie og litt pepper tilstede.

Velgjørende og avslappende. Supert med en kveldskopp gullmelk før du legger deg 🙂

PS! Jeg bruker Duggurds lettoppløselige gelatin, som kan røres ut i kalde drikker. Kjøpes HER! Denne typen gelerer ikke. Bruker du vanlig og gelerende gelatin, så løser du den opp i litt kokende vann før du tilsetter melken og de øvrige ingrediensene.

Kategori: Kategori: Mat og oppskrifter, Sunn drikke
Stikkord: Stikkord: , , , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!