GJESTEBLOGGER SIRI ANTONSEN MED SIN SPICY SURKÅL

Siri var en konsentrert kursdeltaker på ett av mine helgekurs i Stavanger for flere år siden. Jeg husker henne spesielt godt, fordi hun var så veldig fokusert. Hun fikk tydeligvis med seg det hun skulle for å komme i gang selv. For nå har hun gått langt forbi sin første læremester og tatt fermenteringen til nye høyder. I alle fall hevdet hun i en post på instagram at hennes spicy surkål var bedre enn solkål fra min siste bok- og da er den god, det er bra sikkert. Da jeg så posten til Siri på instagram, så måtte jeg spørre om hun ville gjesteblogge. For er det noe sjelen ønsker så er det å ekspandere. Jeg vil alltid lære noe mer, noe nytt. Så tusen takk til Siri som tar lærdommen til seg, gjør den til sin egen- og skaper nye kulinariske gleder for ganen. Nå skal jeg av sted for å raspe kål for å teste ut oppskriften, så her får dere Siri sin vidunderlige spicy surkål!

Jeg vil begynne med å si tusen takk for at jeg ble spurt om å gjesteblogge hos Gry Hammer. Det er veldig stort for meg da Gry er ett av mine forbilder.

Jeg bor i Stavanger sammen med mannen min og sønnen vår på snart 1 ½ år.

Jeg er over gjennomsnittet interessert i mat og helse og hva kostholdet gjør med kroppen vår og det var denne interessen som førte meg til bloggen til Gry og fermentert mat og drikke for 4-5 år siden. Jeg elsker å fermentere og bruker mye tid på dette. I starten fulgte jeg oppskriftene til Gry slavisk, men nå har jeg begynt å eksperimentere frem til nye smaker på egen hånd.

14388903_10153719709346010_2081466000_n

Simon elsker å hjelpe mamma på kjøkkenet.

Jeg er opptatt av at maten vi spiser skal være økologisk og renest mulige og vi er så heldige at vi er medlemmer av en økologisk andelsgård (Solbakken Andelsgård på Randaberg) og for et par uker siden høstet vi den største hodekålen jeg noensinne har sett. Det første jeg tenkte da jeg så den var at den skal jeg fermentere mye godt av og dro hjem og lagde den beste surkålen jeg noen gang har smakt. Oppskriften er veldig enkel og den har jeg tenkt å dele med dere her:

Spicy surkål

  • 1 stor hodekål
  • 5 chili
  • 10 store hvitløksfedd
  • 1-2 ss salt

Grovrasp eller skjær kålen i biter. Ha den i en stor bolle sammen med finhakket chili, hvitløk og salt. Kna kålen til vannet begynner å slippe og ha kålen over i glass og press kålen godt ned til den dekkes av væske. Sett på lokket og la den stå på kjøkkenbenken i 3-7 dager. Tror min stod i 4 dager og det var ganske mye futt i den så jeg løftet på lokket en gang om dagen.

Jeg har en bakgrunn som sykepleier, men min interesse for mat og kosthold har gjort at jeg har utdannet meg til kostholdsveileder og holder nå på med Ernæringsterapi studiet ved Tunsberg Medisinske Skole. Ernæringsterapi og kostholdsveiledning er det jeg har lyst å jobbe med- og jeg holder nå på å starte opp for meg selv under navnet Stavanger Mat og Helse.

Jeg holder mine første kurs 20 og 27 september, du kan kontakte meg på siri@stavangermatoghelse.no

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!