GJESTEBLOGG 4: EIMEALT FORTELLER OM SIN KOMBUCHA

Jeg holdt et helgekurs med tema som kraft og fermentering i Stavanger,  for noen år siden. Heidi og May Tone som er drivkreftene bak Eimealt var begge på dette kurset og hadde et strålende engasjement. Heidi sørget for lokalene og May Tone var i forkant ekspert på Kimchi og hadde med flere smaksprøver. Den beste kimchi jeg noen gang har smakt. I tillegg til kombucha er surkål og kimchi i ulike varianter en del av deres sortiment. De ser også ut til å forbeholde seg retten til å endre sortimentet etter årstider og råvaretilgang. Akkurat slik fermentering skal være! Her har du dagens gjesteblogg:

Eimealt kombucha – gjesteblogg hos Gry Hammer

Eimealt kombucha kom flytende med tradisjonsmatbølgen som slo inn over landet for noen år siden. Den traff Stavangerområdet ganske beleilig, da vi var mange her som jaktet på bedre helse via bedre kosthold. Vi møttes opprinnelig for å dele erfaringer og smaksprøver av det vi hadde laget og oppdaget, og snart delte vi egne fermenteringskulturer på kryss og tvers. Surdeig, kefir, kombucha, kraft, innmat, surkål – alt var spennende og alt var interessant. Gruppen Tradisjonsmat i Rogaland ble knutepunktet fra begynnelsen. Den vokser stadig, og er fortsatt et levende forum for livskraftig mat.

Blant de ivrigste var Anine, May Tone og Heidi, som alle hadde egne erfaringer med at kosthold virkelig var den viktigste medisin. Vi brygget og delte og eksperimenterte så mye at det en gang ble kombuchascoby på akvariet og fiskene døde. Så om du ikke får plass til alt på kjøkkenet, sett likevel ikke kombuchabrygget ved siden av akvariet. Noe av det vi laget ble skikkelig godt, noe smakte strengt tatt bare sunt. Siden vi alle har familie med sårbarhet for kostholdsrelaterte plager, ble vi tidlig opptatt av at det vi lager både skal smake godt og gjøre godt.

Eimealt er et gammelt slanguttrykk fra Stavanger sine en gang utallige pølsebuer. Bestilte du «ei me’ alt» fikk du gjerne ei godt grilla pølse med både lompe og brød, sennep og ketsjup, løk og rekesalat. Vi elsker uttrykket mye mer enn matretten, og synes det passer perfekt for vår visjon om samspill og balanse mellom ernæring og smak, eller sunt og godt om du vil.

image copy

Siden 2013 har vi langsomt brygget opp en kommersiell virksomhet ved siden av hjemmeproduksjonen. Vi har nå et lite kombuchabryggeri og et fermenteringskjøkken i Stavanger Øst, sammen med blant andre Stavanger Ysteri som lager upasteuriserte oster av økologisk melk. Prinsippet har vi beholdt; det vi serverer skal gjøre godt for de som spiser det, og det skal smake så godt at det faktisk blir spist. Fortsatt leker vi oss, og blander tradisjon med inspirasjon, lokale råvarer med verdenskjøkkenets, og har i tillegg til et fast sortiment også sesongprodukter basert på årstider og tilgjengelighet.

 

Kombuchabryggeriet er hjertebarnet vårt, og det er virkelig sant at man blir avhengig av kombucha. Vi brygger i små bryggekar, og har ennå ingen maskiner i produksjonen. Både menn, barn og gode venner har bidratt med hjelp når til og med etikettene limes for hånd. Siden vi bruker plantasjeproduktene te og sukker som basis i produksjonen har vi fra begynnelsen valgt at de skal være økologiske. Fra i høst blir Eimealt kombucha sertifisert økologisk og vil få Debio-merking.

Vi fryder oss stort over alle kombuchabryggeriene som starter opp nå. Tenk så stort når det blir vanlig å ha et utvalg av kombucha i drikkevarehyllene der det nå står brus!

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram

PS! Lurer du på hvordan du lager din egen kombucha så finner du fremgangsmåte på bloggen min HER og på youtube HER

 

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!