Gi oss i dag vårt daglige brød….og ta tiden tilbake!

Brød har en sentral rolle i nesten alle kulturer, fordi korn er et resultat av kultur- at vi mennesker valgte å klumpe oss sammen for flere tusen år siden og  dermed måtte dyrke jorda  for å overleve. Korn har siden blitt nyttet for å fylle magene våre. Brødet har en religiøs rolle i livene våre og det er ingen overraskelse at Fedon ble nærmest mobbet ut av landet vårt da han stilte spørsmålstegn ved  Ola Normann sitt daglige brød.

Mennesket har levd gangske så godt på sitt daglige brød helt frem til vår tid. I dag får flere og flere diagnosen cøliaki eller glutenintoleranse. Var det vanlig at vi ble syke av vårt daglige brød i gamle dager?

Og da er spørsmålet; hva gjorde de før som ikke gjøres i dag? Jo, de brukte noe vi mener vi ikke har så mye igjen av i dag; nemlig TID. De tok tiden til hjelp. Glutenet ble delvis brutt ned og uskadeliggjort ved hjelp av surdeig og/eller bløtlegging. Alle frø og korn er beskyttet av antinæringssstoffer (fytinsyre og enzymsperrer) som ligger i det ytterste. Disse blir brutt ned ved bløtlegging i syrlig miljø og da aller mest effektivt ved melkesyregjæring i form av surdeigsbakst. Bløtlegging i eddik er ellers er den mest effektive syre til å bryte ned antinæringsstoffer og gluten om man ikke er like begeistret for surdeigssmaken. Jeg får også mange tilbakemeldinger fra cøliakere om at de tåler godt surdeigsbrød basert på gamle speltsorter, meng ikke de hybridiserte variantene fra Møllerens, som minner til forveksling på vanlig hvete. Surdeigbrød laget slik jeg postet i mitt forrige blogginnlegg gjør at allergikere og enda til cøliakere kan spise det.

Hva gjøres i dag? Jo, de aller fleste kjøper sitt daglige brød. Brødene er stort sett laget i en fei, fulle av raffinert, bleket hvetemel, kjemiske hevemidler og masse salt tilsatt aluminium og en god klæsj skadelig transfett. De har også gjerne en ekstra dose gluten tilsatt for at hevingen skal gå raskt og gi et pent resultat. Det dummeste jeg ser er når aviser og magasiner har kåringer av det sunneste kjøpebrødet. Jeg har ikke ennå sett et sunt brød i hylla på Rema 1000!

Jeg har ikke tall på hvor mange barn og voksne jeg kjenner som har problemer med vond mage. Det er urovekkende mange og for mange av disse er årsaken til problemet nettopp vårt daglige brød. Å bake selv er å komme et godt stykke på vei i riktig retning, men dersom ikke glutenet, fytinsyre og enzymsperrer er brutt ned, så spiser du et brød som er tungt å fordøye og som gradvis vil tappe kroppen for livsnødvendige mineraler.

Jeg oppfordrer alle til å  ta tiden tilbake! Jeg har fire barn hvor dagene forsvinner i MYE logistikk (henting, bringing, bursdager, fritidsaktiviteter), er selvstendig næringsdrivende og jobber stort sett etter at mine barn har lagt seg (yogakurs, bokskriving, freelance), holder helgekurs (mat, yoga). Mitt hjertesyke barn har halv plass i barnehagen, dermed må en av oss voksne ha base i hjemmet eller svært nær hjemmet. Ut fra dette utgangspunktet er dette måten jeg må jobbe på for å få endene til å møtes. Jeg ser nesten aldri TV fordi jeg prioriterer å gjøre andre ting som å jobbe eller forberede mat til neste dag, på kveldene. Ingen får komme til meg å snakke om dårlig tid. Det handler om å prioritere sin tid og styre sin energi etter det formål man ønsker, mener jeg. Jeg utfordrer dem som sier at tiden ikke strekker til: Ta deg tid til å lage skikkelig mat, så får du overskudd til å gjøre mye mer enn å lage skikkelig mat!

Da vi fryktet at Fedon var kommet for å ta fra oss vårt daglige brød, forsto jeg raskt at i vårt hus kom han ikke til å lykkes. Jeg er gift med en brødmann som kommer fra en brødfamilie, og jeg må innrømme at det samme gjør jeg. Jeg har i årevis forsket på ingredienser og temperaturer i vårt daglige brød, som du finner i bloggen min www.frajordtilbord.no. Noen er fastfood-varianter og andre er optimale. Jeg tror ikke at vårt daglige brød er det sunneste vi putter i oss og derfor er det viktig å gjøre det så optimalt som det er mulig.

Da min eldste datter fikk påvist kraftig utslag på glutenintoleranse, kjøpte vi en stund glutenfritt brød. Ikke bare smaker det nitrist, men ingrediensene er alt annet en nyttige for en kropp som skal vokse seg stor og sterk. Jeg baker surdeigsbrød av biodynamisk eller økologisk rug og spelt, noe som fungerer kjempefint for henne. Alle antinærnigsstoffer og gluten er brutt ned/uskadeliggjort og man sitter igjen med et brød som er rimelig lett å fordøye og de næringsstoffene som er i kornene er det mulig for kroppen å ta opp og nyttiggjøre seg av.

En annen sak! Man kan ikke skylde på for dårlig tid som unnskyldning for å ikke bake surdeigsbrød, for surdeigsbakst må nemlig lage seg selv, uten annen kjemi enn sin egen og uten kunstige hjelpemidler, for da blir de best og sunnest!

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!