GHEE ELLER KLARNET SMØR ER ENKELT Å LAGE SELV

Jeg bruker å lage ghee sånn ca en gang per uke. Hva er poenget med å klarne smøret? Jo, fordi man skiller proteinrestene som er i smøret fra melkefettet slik at det blir en klar fettkilde som tåler høye temperaturer. De fleste har sett at smør ryker og blir brunt/svidd i panna ved høye temperaturer. Dette skjer ikke når man steker med klarnet smør. Å brune kjøtt som skal i en gryterett blir en langt triveligere affære om man bruker ghee, mindre os, mindre lukt.

Har man kraftige reaksjoner på melk, såpass mye at man ikke tåler smør, så vil de fleste tåle ghee aldeles utmerket, da melkeproteinet/kaseinet er skilt fra fettet.

Hva bruker jeg ghee til? Jo, til all slags steking- fra kjøtt og fisk til pannekaker, popcorn, smøring av bakebrett, i kaker og kjeks osv..  Jeg heller det klarnede smøret over i et glass som står ved siden av komfyren slik at det er lett tilgjengelig. Ghee kan stå i romtemperatur i flere uker.

Det er utallige fremgangsmåter å lage ghee på. Alt fra omstedelige Ajurvediske måter der man koker opp og kjøler ned gjentatte ganger, til den enkleste måten, slik jeg skal vise dere her. Den vanligste måten er å smelte smøret på medium varme og la det så stå på samme temperatur i 15-20 minutt, putre og brunes, til fett og protein skiller seg for aller sist å sile det hele gjennom f.eks et kaffefilter.

Jeg gjør det på enklest mulig vis og som følger:

Jeg kjøper 3 pakker usaltet smør i butikken og har i en kasserolle, gjerne en som ikke er for vid. Så varmer jeg opp på svakest mulig varme. Det tar da ca 15-20 minutt før alt er smeltet. Gjøres dette på skånsomt vis, vil melkeproteinet legge seg til bunns i fred og ro, og det er bare å helle forsiktig melkefettet over i et glass eller hva du måtte ønske å oppbevare det klarnede smøret i.

Er du rastløs og øker temperaturen vil mye av melkefettet skumme seg opp til overflaten og ikke synke og skille seg slik jeg beskriver med min metode, slik at skånsom varme og tålmodighet er fasiten. Har du kraftige reaksjoner på melk anbefaler jeg deg å sile gjennom et klede eller kaffefilter for å få bort alle sporer av kasein. Jeg gjør det sjelden, så det kan finnes en liten perle her og der med bittesmå kaseinrester.
 

Her ser du kaseinet som ligger på havets bunn etter at jeg jeg helt av det klare fettet.
Kategori: Kategori: Mat og oppskrifter

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!