FRA JORD TIL BORDS FISKESUPPE UTEN MELK OG HVETEMEL

Jeg er fryktelig glad i fiskesuppe, gjerne fyldig og kremet, full av fløte og creme fraiche. Problemet er at jeg får vondt i magen av den klassiske fiskesuppen. Derfor kjører jeg fiskesuppe thai style uten melk og hvetemel. Jeg imponerer alltid når jeg serverer denne suppa, har aldri opplevd annet enn sukking og stønning når jeg har besøk som får sin første smaksrike munnfull. Den er bare steike god, så enkelt er det og her får du oppskriften min som har vært hemmelig i 3 år nå. Jeg synes alle bør oppsøke fiskedisken og få tak i fiskeavskjær i disse dager. Det er mye god fiskemat på denne årstiden. Torskehoder for eksempel er geniale å koke kraft på. HER, HER, HER, HER og HER kan du lese om fjorårets dypdykk i fiskehøytiden.

Fra jord til bords fiskesuppe (6 personer)
1,5 liter fiskekraft (denne er kokt på fiskeavskjær fra torsk fisket i Stadhavet)
1 kg torsk, ferdig kuttet i terninger
1/2 kg reker (minst)
4 medium store gulrøtter, kuttet i biter
4 sellersistenger, finkuttet
4 fedd hvitløk, finhakket
1 stk sitrongress (bank den for å frigjøre smak og aroma, kan sløyfes)
1 liten purre eller en bunt vårløk, hakket
2-3 cm fersk ingefær finraspet (du kan evt skvise saften ut av raspet og ha i suppen
1 pakke/boks kokosmelk (ca 2-2,5 dl)
Saften av en lime (evt kaffirlimeblader)
3-4 dl grovt kuttet sopp. Velg den du liker, jeg har sjampinjong i min, som tørrstekes i pannen først i et par minutt, før jeg har i minst 4 ss smør eller jomfru kokosolje og steker videre. Smakstilsettes med en god dæsj tamari og pepper mot slutten
2 ts salt
4 ss tamari (kan sløyfes men må da erstattes med mer salt)
1 ts pepper
En knivsodd eller tre med kajennepepper, evt en fersk finhakket chili
3-4 ss arrowroot (pilerot) blandet ut i 1,5 dl kaldt vann. Jeg kjøper min HER i dagligvarebutikker med størree utvalg eller i helsekosten (kan sløyfes) Du kan også jevne med maizenna eller potetmel, men det gjør jeg sjeldent eller aldri, da jeg anser arrowroot som den beste stivelsen som ikke påvirker kroppen negativt slik annen stivelse gjør.
1/2 potte koriander (jeg er tussete etter koriander, et av de beste krydderne jeg vet, mulig du vil ha i mindre)

Kok opp den ferdige kraften, evt. skum av før du har i sitrongress, hvitløk, selleristenger og gulrøtter. Bruker du kaffirlimeblader i stedet for lime har du et par tre blader av denne med fra starten også. Kok til gulrøttene er al dente. Tiden det vil ta varierer etter hvilken størrelse du velger på gulrøttene.

Smak til fiskekraften nå med tamari, salt, pepper og kajenne før du har i purre, ingefær og kokosmelk og putrer videre i et par minutter. Jeg anslår mengder med salt, pepper, tamari og kajenne her, men jeg mener du selv må prøve deg frem. Dine smaksløker er viktigere enn mine mål her så du bør avgjøre mengde selv.

Skvis så i lime, ha i den ferdig freste soppen og fisken. Trekk videre i 4-5 minutt.

Nest sist jevner du suppen om du ønsker fyldigere konsistens. Dette gjør du ved å helle den ferdige jevningen i suppen samtidig som du beveger lett ned i suppen med en stor trespade eller stor sleiv av en eller annen art. Det er viktig at du ikke herjer rundt for da går fisken i oppløsning. Arrow oppfører seg slik at den slutter å stive om du koker den videre, derfor er det viktig at du kun lar den koke opp slik/til at du ser at den gjør suppen litt tykkere og så tar du gryten bort fra varmen.

Aller sist har du i rekene som bare skal varmes i den ferdige suppen som nå er serveringsklar.

Server med hakket fersk koriander i rause mengder på toppen av hver skål.

Nydelig med nybakt surdeigsbrød og hvitløkssmør som tilbehør.

Om du vil ha flere tips til gode fiskemåltid uten melk og hvetemel så anbefaler jeg deg fiskegratengen du finner oppskrift på HER! og fiskekakene mine som du finner HER!

 

Kategori: Kategori: Ukategorisert

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!