Fleksitarianer-begrepet, er det et tulleord for en helt normal kjøtteter?

Dette er virkelig den store blogg-dagen, men nå fikk jeg virkelig mye på hjertet!

Jeg har fått flere kommentarer, både på bloggen min og på facebooksiden min, fra veganere som mener fleksitarianerbegrepet er tullete og at det er et fancy ord på å være en helt vanlig kjøtteter. En sier at et drap er et drap og det finnes ingen respektfull måte å ta liv på. De mener at jeg må slutte å lure meg selv og at det eneste riktige for miljø, dyr og helse er å være veganer. De ber meg slutte med dette tullet mitt, fordi det er dyrene det går utover. Jeg er en helt normal alt-eter, sier de. Vel, ikke alle sier det samme, men i sum er dette budskapet jeg har oppfattet.

Når folk ber meg om å slutte å tulle, slutte å kødde og slutte med å lure meg selv fordi dette tullet mitt går utover dyrene, så må jeg ærlig innrømme at det skjer mye rart inne i meg. Jeg blir opprørt, flirer av og til over valg av ord og jeg blir sint fordi jeg føler meg misforstått. Men aller mest blir jeg trist fordi mennesker som har samme mål for øyet velger å bruke energi på å «ta» hverandre» i stedet for å jobbe målrettet, i hver sin leir, for en bedre verden.

Jeg tror at veganere og fleksitarianere deler samme mål;  nemlig å vise mer barmhjertighet for de firbente og et ønske om å avslutte en forferdelig industri som vi begge mener konvensjonell  dyredrift er. Vi velger likevel ulike måter å ta avstand fra den samme industrien på, den metoden som vi på hver vår side mener er den beste. En veganer tar avstand fra all animalsk føde og spiser ren plantekost. En fleksitarianer velger å spise mest vegetarisk kost, men med mindre mengder kjøtt av og til. Dette kjøttet er for de fleste fleksitarianere ikke vanlig konvensjonelt kjøtt, men kjøtt produsert der hensyn til både bærekraftig utvikling og dyrevelferd  er i høysetet. De fleste har sett dokumentarer nok av konvensjonell dyredrift til å skjønne at dette ikke er noe menneskeheten vil være stolt over å se tilbake på om noen 100 år, fordi jeg er sikker på at både veganere, vegetarianere og fleksitarianere sammen med andre bevisste sjeler uten tittel, kjemper for en bedre og mer bærekraftig verden. I alle fall er dette min visjon.

Jeg respekterer og beundrer de ildsjelene som velger å leve vegansk. Det krever stort mot og viljestyrke! Men jeg har ikke respekt for den retorikken som brukes mot meg av flere av veganerne. Jeg husker ordvalgene bedre enn budskapet og da blir jo kampen meningsløs? Jeg «kødder» sjelden, bruker ikke å lure meg selv og når det kommer til mat og dyrevelferd- ja da tuller jeg ALDRI! Jeg er langt fra en helt normal alt-eter og denne bloggen er et vitnesbyrd på det. Dette er min personlige reise, der jeg velger  mat for meg og min familie ut fra min etiske standard for hva som er riktig å spise eller ei. Denne bloggen handler også og ikke minst om hva jeg mener er helsebringende mat, og det innebærer mye ren, hel nærende planteføde og noe animalsk kost som for eksempel økologiske egg, kylling, vill fisk og kraft. Dersom du virkelig tar bloggen i øyesyn vil du også se at de fleste oppskriftene og innleggene er: VEGANSKE.

Blir det mer kødde-prat og nedsettende formuleringer på bloggen min, tror jeg at jeg desverre må begynne å godkjenne kommentarene før de postes. Jeg er for en fri og åpen debatt om det meste, men personangrep liker jeg dårlig.

En fleksitarianer har ikke stjålet vegetarianerbegrepet, det taler for seg selv: en omnivor som spiser hovedsaklig planteføde men som velger animalsk føde noen ganger. En fleksitarianer er ikke en vegetarianer og en vegetarianer kan ikke spise fisk eller kylling for da er du ingen vegetarianer. En veganer spiser ren plantekost, uten melkeprodukt og egg. Det er slik definisjonene er. Jeg kaller meg aldri vegetarianer, men jeg har møtt mange som kaller seg det, men som likevelspiser fisk eller kylling noen ganger. Da har jeg fortalt disse hva som skal til for å kunne bære merkelappen: vegetarianer. Jeg kan det ikke, men det er heller ikke noe mål for meg.

Fleksitarismen er en relativt ny trend som for alvor ble kjent i 2008 da boken The Flexitarian Diet ble utgitt, selv om bevegelsen er mye eldre. I 2003 ble flexitarian kåret til årets viktigste ord av the American Dialect Society. Det er en bevegelse som er blitt fyldig dekket av både CNN og Newsweek og spådd av internasjonal trendforskning til å være en trend som er kommet for å bli og i tillegg vokse seg sterk. Nettopp fordi den forespråker valgmuligheter, bærekraftighet, barmhjertighet for dyr, bedre helse og et kosthold som i tillegg er billigere for forbrukeren. Selv PETA ledere har uttalt at dette er en flott trend, fordi den gjør at flere dyr blir skånet og sier at det er viktig å være pragmatisk i sine ambisjoner om hvilke endringer folk flest orker å foreta for å bedre forholdene til dyr. De erkjenner at fleksitarianere har samme mål som veganere, nemlig å gjøre verden til et bedre sted for dyrene. Det finnes noen som kaller seg fleksitarianere av rene helsemessige årsaker og fordi det er trendbetont. Likevel blir resultatet det samme: flere dyr blir spart. Dette har PETA erkjent og anerkjent.

Her kan du lese mer om hvorfor dette er en kamp mot samme mål. Fleksitarianermåten er bare en annen vei til Rom, som mange mennesker er mer fortrolig med, fordi det ikke har så mye askese i seg som en vegansk diett. Meatfree monday/Kjøttfri mandag som er en global bevegelse, er et eksempel på hva fleksitarianerne har fått til. Jeg tror at vi kommer mye lengre ved å tenke at vi kjemper samme sak og at mange bekker små….  Hvis målet er å få ned kjøttforbruket, så kjemper vi samme sak og bør holde hender og jobbe sammen- i stedet for å latterliggjøre hverandre. Det er i min verden fullstendig bortkastede krefter. Hvis målet er det samme, synes jeg vi kan velge hvilken vei vi går selv, så lenge det er en anstendig vei og hvis mål er å få flest mulig mennesker til å se på dyr med omtanke og respekt. Som fleksitarianer er jeg stolt over å være en del av en slik bevegelse!

Dette ble mange ord, men heller noen bensin på fleksitarianerbålet blir det mye hete!

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!