FERMENTERT FRØKNEKK

  • OG MINE BESTE RÅD

Fermentert frøknekk er blitt prisvinnende. Den har både vunnet årets nykommer på matfestival i Trøndalag og er nå kåret kommet til finalen i Det norske måltid og konkurrerer om førsteplassen mot to andre. Ikke noe passer bedre til både hverdags og fest enn sprø og fermenterte Frøknekk; raskt, godt, sunt og enkelt. 

Lykkemat i Selbu er kjent for Norges beste og økologiske granola, men de produserer også min surdeigsstarter i tørket pulverform- og har altså nå utviklet verdens beste knasende sprø og økologiske FERMENTERTE FRØKNEKK ut fra mine matlagningsprinsipper. Knekkbitene består av utvalgte og økologiske frø og uraffinert havsalt fra Aukra, som fermenteres ved help av min surdeigsstarter i minst 12 timer før de stekes på skånsom varme til de  er knasende sprø. På denne måten blir enzymhemmere og antinæringsstoffer i frøene nøytralisert og du får mer næring ut av de knasende sprø bitene, enn om du hopper over denne lange nedbrytningstiden. 

Både jeg og ekteparet bak Lykkemat har hatt frøknekk som sikringskost frokost og lunsj og kvelds i et par måneder nå og kan skrive under på at de både smaker godt og gjør godt. Eriks lunsjspesialitet er Fermentert Frøknekk med en boks makrell i tomat. Det sitter som et skudd i mange timer og gir stødig og god energi til mange timers arbeid utover dagen. Jeg har hatt med meg Fermentert Frøknekk på ferie til hjembygda mi Selje på Vestlandet og til Kroatia i sommer, og de reddet meg på flyplassen, på vei hjem til Norge. Vi måtte vente på flyet vårt i flere timer på grunn av forsinkelser og det eneste vi kunne kjøpe av mat var sjokolade og hvetebagetter med ost og skinke. 

Jeg har ikke bakt mine egne oppskrifter på frøknekk siden Lykkemat utviklet disse for meg. De har helt enkelt vært mitt «daglige brød» i hele sommer. Det kunne ikke passe bedre, da jeg har vært i en restitusjonsfase etter operasjon i mai og har ikke orket å styre så mye på kjøkkenet.

Du kan velge mellom en av de tre måtene du kan få Fermentert Frøknekk i ditt liv. Du kan velge mellom å kjøpe 1 pose når du måtte ønske, 2 poser fast forsendelse per måned til redusert pris og 3 poser fast forsendelse per måned til en enda mer redusert pris. Sjekk ut hvilken forsendelsesmåte som passer best for deg i nettbutikken. Velger du fast forsendelse så får du posene tilsendt uten å måtte betale frakt. Du finner dem HER.

En liten utfordring når vi har jobbet med å utvikle frem dette produktet er at det er så sprøtt og lett. Så sprøtt at det har lett for å knekke når Lykkemat-ekteparet løfter dem forsiktig av stekebrettene. Derav navnet Frøknekk. Det samme opplever jeg når jeg har laget frøknekk her hjemme og er blitt vant til et rustikt utseende på disse, hvor både store og små biter er velkomne. For å oppnå den sprø og luftige konsistensen som jeg er så glad i, som delvis er resultatet av at de er fermentert og heves luftige av surdeigen, så er det også fordi de er laget så tynne. Jeg synes de må være såpåss tynne for å være nettopp sprø. Blir frøknekken tykkere, så synes jeg ikke det er like kulinarisk å spise. Vi ønsker like vel å gjøre bitene så store og knekkebrød/kjeks-aktige som mulig og vi jobber med å optimalisere dette, både med tanke på forpakning og distribusjon. Jeg har imidlertid funnet flere spenstige måter å bruke de mindre bitene i pakkene og vil dele dette med deg.

Jeg bruker de store Frøknekkene til typisk hverdagsmat som brunost, gulost, kjøttpålegg, egg, posteier, pesto osv. 

De mindre bitene sparer jeg til helgekosen. Her kommer noen måter jeg bruker disse på, ulike bruksområder som har utviklet seg opp gjennom åra. For jeg liker ikke å kaste mat.

Legg små biter frøknekk på et pent fat eller i en skål og bruk som kjeks til et ett par gode oster, for eksempel nydelig blåmuggost og brie. Med litt sesongepler så er dette nydelig helgekos og kan gjerne serveres gjester også.

Små biter frøknekk er perfekt til å dyppe i restene av guacamolen fra fredagstacoen. Så kan gjerne resten av familien sitte der med potetgull og holiday dip. Jeg synes dette er minst like god kosemat. Guacamole lager jeg enkelt med å knekke et par avocado med gaffel, har i skvist eller finhakka hvitløk, litt salt og lime og rører godt sammen. Jeg kan pimpe den opp med urtesalt og tabasco eller et knivsodd kajannepepper.

Ha de minste bitene i smoothien for ekstra protein og næring. Både mettende, sunt og godt.

Bland de minste bitene sammen med din granola-favoritt. Kanskje det er Lykkemat sin?

Perfekt å drysse over havregrynsgrøten for ekstra krønsj.

Restene kan fint blandes i en brøddeig.

Jeg liker også å knuse de minste bitene i en morter eller i blenderen og ha som strøssel over fiskegratengen eller som panering til stekt kylling, fisk eller vegetarburgere. Først har du kjøtt/fisk/burgerfarse i en skål mel, før du dypper dem i en skål med et sammenpisket egg, så ruller du dem i frøknekk-strøsselet og steker på medium varme enten på stekepanne eller i stekeovn. Dette blir både sprøtt og godt. Når jeg først knuser disse restene i bunnen avposen, så tar jeg vare på dem i et lite glass i kjøleskapet, så de er lett tilgjengelige når jeg trenger sprø stekeskorpe.

Jeg håper du blir like glad i Fermerntert Frøknekk som det jeg er og finner glede i mine bruksområder av de mindre bitene. På den måten får vi nyte alt innholdet i posen og null matsvinn, noe som er svært viktig for meg i en tid hvor det er altfor mye bruk og kast mentalitet.

Du finner dem i MIN NETTBUTIKK.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!