FERMENTERT EPLE OG BLÅBÆRKAKE

Jepp, du leste helt riktig, den er i tillegg svært velsmakende, selv om den nok går under kategorien «sunn kake» for de mest hardbarka søtmonsene!

Jeg har fristet mange av mine følgere på instagram med bilder og prat om denne nydelige eple- og blåbærkaken laget på en base av spontangjæret bokhvete. Når du fermenterer via spontangjæring så betyr det at du ikke behøver en surdeigsstarter for å få i gang gjæringsprosessen. Den utvikles helt av seg selv, dersom du gir bokhveten riktige forhold til å blomstre i. Ønsker du å følge meg på instagram så finner du meg under brukernavnet @gryhammer.

Utgangspunktet for kakerøra er at du følger oppskriften jeg delte for noen uker siden på spontangjæret bokhvetebrød. Bokhvete er naturlig glutenfri og veldig kjekk å lage mat av, synes jeg.

5 dl ferdig spontangjæret bokhvetedeig, for fremgangsmåte se HER!

I tillegg trenger du:

1,5 dl smelta smør eller kokosolje
5 dl grovraspa syrlige epler (2-4 epler alt etter størrelse)
2 dl blåbær
2 dl lønnesirup eller honning
2 ss melasse (kan sløyfes, erstatt da med honning)
3 dl kokosrasp
1 ss kanel
1 ts kardemomme
1 ts ingefær
1 ts natron

Bland det våte for seg og det tørre for seg. Bland så alt sammen og vend inn blåbærene helt til slutt. Prøvå ikke skvise dem for mye da kaken lett blir veldig mørk. Et annet tips er passe på at røra ikke blir for tyntflytende før du heller den over i formen. Er eplene veldig saftige kan du risikerer at kaken blir litt tung. Da ville jeg heller delt eplene i båter og lagt i formen til sist eller helt av litt av eplesaften fra raspet. Alternativt kan du øke mengden kokosrasp, for å gjøre den litt fastere.

Hell røra over i en smurt springform på 26 cm og sett i ovnen på 170 grader i 45 minutt.

Kaken er nå testet ut på hele familien, hos supersøster, hos kraftmamma Vibeke med hennes familie og av min argeste kritiker, nemlig mamma. Alle har godkjent den og jeg sitter faktisk i dette nu og mumser på et stykke, rett og slett fordi superkaken er vanedannende god og faktisk metter ganske godt.

Og aller sist! Om dette er første gangen du hiver deg i kast med fermentering av bokhvete så vit at det utvikles en ganske hissig lukt helt mot slutten av fermenteringen. Men fortvil ikke, for aromaen ligger i luftboblene i deigen og fester seg på ingen måte i det ferdige stekte resultatet. Du vil bli overrasket over hvor lite bokhvetedeigen smaker, både i form av brød og kake. I tillegg kan du nyte probiotisk mat i sin mest sødmefulle form.  Godt for ganen og godt for magen!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!