FÅRIKÅL – NORGES NASJONALRETT OG SÅ TRADISJONELL SOM DU KAN FÅ DET!

Fårikål er Norges nasjonalskatt. Det er noe av det beste jeg kan få servert til middag og noe jeg siklet langt etter i alle de år jeg sverget til vegetarismens gleder. Får, altså sau- er det nærmeste vi kan komme økologiske dyr her til lands om man ikke jakter på vilt. De går ute og beiter i hele sommerhalvåret og sankes inn om høsten, for å slaktes. Jeg har de siste årene fått en slekting til å slakte to lam hjemme på gård hver høst, da får jeg noen gode får i kål middager, eller sosakjøtt av de ferske knokene, 4 fenalår og pinnekjøtt til jul. Jeg utnytter hele dyret, hjertet, nyrene, levra, magesekken og tarmene brukes også.
 
Visste du at det er i innmaten og beina at den beste næringen ligger og at selve muskelkjøttet har forbausende lite næringsverdi til sammenligning? Derfor er får i kål en bra måte å spise kjøtt på ved at kraften fra beina vil gi solide mengder vitaminer og mineraler sammen med det sunne fettet fra dyret slik at næringen blir tatt opp i kroppen. Kraften vil fremme god fordøyelse og i tillegg gi en strålende perfekt aminosyresammensetning. Får i kål er ekte kraftkost for liten og for stor! Alle dere gravide der ute: Spis masse får i kål i høst- det er supermat for både mor og foster. Den lille trenger rikelig med kollagen/gelatin for å bygge en sterk og sunn kropp!!!

Oppskrift får i kål
2 kg får i kål
1 kålhode på ca 2 kg

5 ts hel pepper (knust pepper er for pingler)
2-3 ss uraffinert mineralsalt

6 dl vann

Kutt kålhodene i biter. Legg kål og kjøtt lagvis og strø salt og pepper mellom langene.
Hell på vann (gjerne renset- jeg har endelig fått meg vannrenser, HURRA!) og kok opp. La stå og trekke i 4-6 timer på laveste varme. I mange oppskrifter står det at retten skal kokes i 1-2 timer. Det beste er å langtidskoke kjøtt med bein på lav varme for å trekke ut mest mulig godsaker fra beina og ikke varmebehandle kjøttet for lenge eller på for høy varme. Å trekke i flere timer under kokepunktet er det beste. Kjøttet blir også lettere å fordøye da.

Serveres med potatis til, gjerne mandelpotet 🙂 Her kalles de sorte hele peppekornene for små bomber, så da blir det bare morsomt når de små tygger over pepperkorn. «BOMBE!!!!!!!!!!!, kan jeg få en bombe, kan jeg få din bombe, har du fått bomber? Jeg fikk flere bomber en deg, ædabææda- oj, jeg trenger VAAANN» Så da er det en stilig måte å få små til å spise voksen-ting på. Alt ligger i hodet, vet dere 😉

Ønsker dere alle en strålende helg, og tusen takk for alle de fine mailene jeg fikk fra dere kompetente og flotte leserne mine i går :o). Dette prosjektet blir det krutt av!!!!

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!