FANTASTISK GOD EPLEKAKE LAGET PÅ SURDEIG AV FULLKORN SPELT! JEPP, HELT SANT!

Jeg er i pur lykkerus over resultatet av mitt siste kake-eksperiment på kjøkkenet. Jeg har liksom ikke hatt tid til å styre sånn som jeg tidligere gjorde med kopper og kar. Jeg har i grunnen savnet det og tror jeg må tone ned litt reisevirksomheten min neste år. Høsten er stappa med kurs og foredrag. Morsomt det altså, misforstå meg rett, men det medfører lite nyskaping på kjøkkenfronten.

Her er oppskrift på den beste eplekake jeg har smakt og det mener jeg, virkelig!

Du må ha:

4 egg

1 kopp (250 ml) rørsukker

200 gram smør, smeltet (evt ghee)

2 ts kanel

2 ts ingefær

4 ss kokosmel

1 ts steviapulver (kan sløyfes)

2 ts natron

4-5 norske rene epler

8 dl boblete surdeig av fullkorn speltmel, denne lager du f.eks ved å lage en surdeig kvelden i forkant/eller om morgenen av 5 dl sammalt fin spelt, 2 ss surdeigsstarter og 6-7 dl vann. Dette lar du stå i 10-12 timer for å få en boblete fin sak å jobbe videre med.

Sånn går du frem:

Det første bud her er at du har en potent og boblete surdeig i den mengde jeg angir. Jeg hadde laget til en guffe med vann og fullkorn speltmel (sammalt fin) + surdeigsstarter kvelden i forveien. Jeg gjør ofte dette for så å lage vafler eller lapper av dette dagen etter. Men så kom jeg på at det var høst og at jeg hadde lyst på kake. Eplekake. Plutselig kastet denne kreative ånden seg over meg og jeg tenkte at dette kan jo bli en genial eplekake, noe det faktisk ble.

Du må også ha satt frem en ferdig smurt springform og rensket og delt epler som ligger klar til å hives over kakerøra. Jeg vendte dem i en blanding av kanel og rørsukker.

Du lager eggedosis av 4 egg og rørsukker. Jeg brukte vanlig håndmikser. Mulig du kan bruke annen søtning, men jeg biller meg inn at rørsukkeret har en viktig rolle i det gode resultatet. Pisk til den er luftig og fin.

Hell så den boblete surdeigen i eggedosisen.

Ta kokosmelet og bland i krydder og steviapulver og bland inn i surdeigs-eggedosis-saken, gjerne med samme håndmikser.

Hell så sakte i det smelta og noe nedkjølte smøret.

Aller sist har du i 2 ts natron som røres godt inn. Da vil du se at det begynner å boble og fråde og da er det lurt å ha klart en ferdig smurt kakeform, før det renner over.

Min springform er på 28 cm, altså ganske stor. Du kan sikkert fordele denne røra i to små 22 cm springformer om du ønsker en flatere kake, da det er nok deig til to av denne varianten.

Så er det bare å helle bollen med ferdig kutta eplebiter over kakerøra som nå ligger og bobler i springformen. Min pertentlige mor lærte meg å legge eplebåtene vakkert i mønster i sin tid. Men her er vi i opposisjon- keep it simple! Fordele dem lett utover hele formen uten å tenke på noe som helst slags mønster- og inn i ovnen med seg.

La den stå midt i ovnen, på rist, på 170 grader i 50 minutt.

PS 1! La eplekaken stå og sette seg i minst en time før du skjærer i den. Jeg klarte selvfølgelig ikke det og som med all surdeigsbakst får du da en slags rå-rand der du skjærer. Får den tid til å «sette seg» unngår du dette.

PS 2! Jeg lagde kaka i går og den er minst like god i dag!

PS 3! Alle mine barn, mannjen, meg selv og bestefar syntes kaka var helt fantasisk god!

Strålende god helg til deg og dine 🙂

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: , , , , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!