FALAFEL LAGET AV NORSKE ERTER
Selv populær gatemat fra Midtøsten kan fornorskes.
Det er jo ikke til å komme forbi at det fremdeles bor en liten «veggis» i meg og jeg nyter vegetarmat når jeg vil, og ser på plantekost som en naturlig del av vårt kosthold. Det viktigste er i midlertid riktig behandling, for plantekost kan skade mer enn den nytter, dersom den behandles feil. Bløtlegging og fermentering er ofte nøkkelord her.
Det er så utrolig mye godt å spise i planteland og når jeg kan lage favoritter av stort sett rene, kortreiste ingredienser, ja da synes jeg det er ekstra stas.
Jeg har ikke tall på hvor mange falafler jeg har spist opp gjennom årene, som student ble det fort flere ganger i uken, fordi Shawarma i Bergen hadde de beste sausene på rullefalafel. Lager du falafel selv og har kontroll på ingredienser og fremgangsmåte, så er dette sunn og god mat.
Falafel lages ofte på kikerter og hestebønner. Min variant tør jeg påstå er en litt sunnere utgave, de er ikke fritert for det første, men bakt i ovnen, og ellers er det vel kun krydderet som ikke er norsk.
Det er utrolig hendig å ha falafler i frysen på dager hvor tiden flyr.
Du får også oppskriften på min Tahinisaus, også så er det bare å sette igang å skape din egen falafel-drøm.
Falafel
600 g gule erter, bløtlegges kvelden i forveien
300 g potet, skrell og kok
200 g rødløk
2 hele hvitløk (ca 35 g)
en stor håndfull fersk persille (ca 20 g)
en stor håndfull fersk koriander (ca 20 g)
3 ss sitronjuice
2 ss spisskummin
2,5 ss malt koriander
1 ts chilipulver
½ ts paprikapulver
¼ ts kardemomme
2 ss salt
1 ts bakepulver
1 ss honning
Stekeovn varmluft 190 grader – 15-20 minutter.
Bløtlegge ertene i rikelig med vann kvelden før du skal lage deigen.
Dagen etter skyller du ertene i kaldt vann og tar av 1/3 og koker disse i vann til de er møre, ca 20 minutter. Sil av vannet etter de er kokt og sett tilside så lenge.
Skrell potetene, kutt i terninger og kok til de er møre. Sett tilside.
Skrell løk og hvitløk og finn frem alle krydrene du trenger.
Ta av bladene på urtene (går helt fint med noen stilker også – alt skal blandes til slutt).
Sett frem alt som skal i farsen som skal bli falafel, slik at det er enkelt tilgjengelig når du skal mikse i kjøkkenmaskinen.
Sett kjøkkenmaskinen på benken med knivbladet i.
Jeg måtte lage deigen i to omganger da det ikke var plass til alt på en gang. Så start med å ta halvparten av ingrediensene i maskinen (kokte erter, rå erter, kokt potet, urter, krydder, salt, sitronjuice, løk, hvitløk) – bland til alt er most sammen – ha over i en stor bolle og gjør det samme med resten av ingrediensene. Miks alt sammen til en farse. Juster smaken her, kanskje du vil ha mer salt, krydder? Alt er lov med falafler – alt etter smak og behag.
Jeg har lagt til 1 ss honning i opskriften– noe jeg ikke vanligvis ville gjort i en falafel oppskrift – men årsaken til det er at disse norske ertene er en anelse bitrere enn vanlige kikerter er, så hvis du vil “myke” ut bitterheten tilsetter du litt honning.
Når deigen er klar er det fint å sette den kjølig et par timer, da blir den nemlig lettere å forme (husk bare da å tilsette bakepulveret før du former deigen).
Om du skal bake disse med en gang så har du i bakepulveret med det samme.
Varm opp ovnen på 190 grader varmluft og finn frem stekebrett med bakepapir på. Form små, litt avlange boller med et lite mellomrom mellom hver (de hever ikke noe særlig så trenger ikke mye plass) sett i ovnen og bak i 15-20 minutter – til de er godt gyldne. Ta ut og fortsett med neste brett – til det er slutt på farsen.
Server med feks grønn salat, tomat og agurk, tahini dressing eller tzatziki – bakt søtpotet og syltet rødløk er veldig godt også…mange bruker pitabrød eller store lefser.
På bildet har jeg enkelt bakt store ringer av søtpotet i ovnen, lagt oppå en falafel og i midten er det tahini sauce. Litt sånn fingermat….jeg hadde også litt syltet rødløk og noen spirer på siden. Enkelt og godt.
Ps; om du opplever at deigen er litt løs kan du tilsette feks litt fermentert mel, havregryn eller kikertmel (som vanligvis ikke er fermentert da….).
Tahinisaus
60 ml tahini, du kan lage selv eller kjøpe i internasjonale matbutikker
60 ml extra virgin olivenolje
2-3 ss sitron juice
1-2 ts honning eller lønnesirup
1 ts dijon sennep
2 ss vann
salt og pepper
Ha alle ingrediensene i et glass med lokk og rist godt….
PS! Falafler kan fint fryses ned og taes opp når behovet er der – derfor er det så greit å lage mange når man først er i gang…for dette gidder man jo ikke hver dag altså..