EN PØLSEMAKERS BEKJENNELSER PLUSS EN OPPDATERING PÅ STATUS I SPISKAMMERSET

Da jeg etter et langt liv som veggis fant ut at vi måtte få i oss mer mat av animalsk opprinnelse, startet jakten på mat av god kvalitet. Jeg reagerer fremdeles sterkt på dyreindustrien og får vondt innerst i sjelen av hvordan mennesket kan misbruke dyrs tillit og avhengighet av oss, så nådeløst som vi stadig får dokumentasjon på i media. Ingen verdens ting overrasker meg lenger. Problemet er at man med denne utbyttingen til slutt biter seg selv i halen. I jakten etter mest mulig kjøtt for minst mulig penger- så ender man opp med mat som man blir advart mot å spise. Alle oppslag om lakseoppdrett og kyllingproduksjon i det siste er grelle, men dessverre gode, eksempler på hva jeg forsøker å få frem. Selv om jeg ble enig med meg selv om at vi måtte spise mer kjøtt, så nektet jeg å støtte kynisme og manglende dyrevelferd.

Motivasjonen min for å lage opp mine egne spekepølser var først å fremst for å møte mine egne krav til råvarer og etisk standard i/bak et slikt produkt. Jeg har til nå brukt kr 15 000,- bare i økologisk lønnesirup, for å produsere opp de pølsene som har gått unna det siste året. Jeg vet ikke hva tilsvarende mengder i sukkersirup eller druesukker hadde kostet (det man vanligvis bruker), men det er en parentes til sammenligning. Spesialbestilte krydder, kjøtt og innmat fra beitefôra dyr som er slaktet på gården eller vilt i naturen, er nisjemat av rang. Vet du hva som er logikken bak det meste av vanlig pølseproduksjon? Jo, du fyller den med innmat og avskjær fra billigst mulig kjøtt. Tunge, spekk og hjerte fra svin er vanligste fyllmassen i pølser. Konvensjonell griseproduksjon er forferdelig, synes jeg. I tillegg er fettsyresammensetningen i slike dyr av en art som vi aller helst bør unngå. Dyrene lever på kraftfôr sammensatt av umat, etter min mening, og burde ikke blitt spist av noen. En produsent kaller gjerne sin dyreste delikatessepølse for Elgpølse, som viser seg å inneholde 2 % vilt, kanskje ikke en gang elg. Jeg ønsker matjuks til livs og skulle ønske at den type mat jeg brenner for blir en skikkelig trend, slik at det blir mer rom for mobilslakt og naturlig mat i fremtiden. Slik at forbrukerne får reelle muligheter til å ta gode valg!

Dere som kjøper spekematen min og rene produkt fra småskala bønder og andre produsenter, er gode ambassadører for et slikt nødvendig paradigme-skifte. Tusen takk for at dere kjøper igjen og igjen 🙂

Min pølsemakerfremtid er uviss. Jeg har nettopp startet dette pølseeventyret. Til nå har det vært en kronglete reise. Mye prøving og feiling. En mikro-knapp fortjeneste er endelig i ferd med å vise seg etter over et år med mye arbeid for å få salg på disse 3 variantene jeg nå tilbyr. Jeg vet ennå ikke om det er nok til at jeg kan fortsette inn i pølsemakerevigheten, men håper at det sakte men sikkert kan ende opp som en liten meningsfull bi-inntekt, om ikke annet. Jeg vet at mange av dere setter stor pris på at pølsene mine er mulige å få tak i, så jeg håper pølseeventyret kan fortsette.

Familiemorr på bildet over, barnas favoritt!

* Det kommer til å bli noen få endringer fremover. Pølsene har endret fasong og ser mer fallosbefengte eller slagferdige ut- alt etter hvordan dine tolkningsferdigheter er. Det er tre grunner til denne endringen:

– For det første er det lettere å lage et ensartet produkt der samtlige pølser er omtrent like store/tunge.

– For det andre blir de rundere og penere.

– For det tredje er de lettere å pakke og lagre. De er altså blitt litt tykkere i omkrets, men jeg er strålende fornøyd. Spesielt stas er det å se at stølsmorren har blitt fyldig og fin igjen- uten et eneste irriterende hull- som på siste produksjon. Jeg håper disse endringene er med på å gjøre pølseelskerne mine enda mer fornøyde fremover.

*Jeg har nylig bestilt ny ladning Viltmorr, men  har enda en del ringer igjen av denne. Viltmorren var ikke råket av hull-problematikken slik Stølsmorren var, så den er fin. Ny produksjon vil få nytt utseende også.

* Den nest siste endringen jeg vil opplyse om er at fettet i Familiemorren er byttet til fett fra beitefôra fjellokse og ikke lenger fett fra frilandsgris. Jeg synes den smaker bedre nå, og jeg liker tanken på at den er renere og fettet av så bra kvalitet som mulig. Jeg har også mange følgere som av ulike årsaker ikke spiser svin, så nå er også Familiemorren fritt fram for dere. Denne endringen blir permanent.

*Over nyttår kommer Duggurd til å ta over salget av spekematen min. Dette innebærer at jeg får frigjort tiden min til å jobbe mer med den store Fra jord til bord – kokeboka, barnebøkene- og romanskissene mine – noe jeg gleder meg til. Det har blitt brukt mange timer i 2013 på pølsepakking og jeg gleder meg til å få bedre tid til tastaturet mitt igjen 😉

Du skal se at det kommer en fin inspirerende bok fra Kraftmamma-gjengen om noen år også- når vi har fått samlet the best of the best i en stund til. Den boken har vi drømt om å få lage siden vi møttes, men vi er alle så opptatt med hvert vårt at det tar nok et par år til før vi får kommet oss godt i gang.

Her ser du den nye Stølsmorren! Null hull, hurra!!!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!