EN HYLLEST TIL TRADISJONSMATEN!
(bilde av de nydelige salta og tørka lammehjertene jeg og Ingerlise styra med i fjor høst.)
Jeg har lenge tenkt at jeg skulle skrive litt om tradisjonsmaten, det har blitt skrevet litt her og der over flere uker nå. Den skulle egentlig være en sånn enkel ABC men så ble den etter hvert større, mer personlig. Men her er den i alle fall. En hyllest til tradisjonsmaten. Vel bekomme :o)
Jeg får utallige mailer i løpet av en uke fra lesere som lurer på hvordan de skal få tradisjonsmaten inn i kosten. Disse mailene kommer fra bestemødre, mødre, en sjelden gang en far og oftere og oftere fra unge jenter og gutter som lever i hjem med foreldre som følger den norske stats kostholdsråd. De lever lydig etter disse anbefalingene og listen over mat de spiser daglig er brød fra butikken, melange, soft flora og andre planteoljer til varmebehandling av mat, fiberrik kost, magre kjøtt- og melkeprodukter og storslagne mengder halvfabrikata. Samtlige som tar kontakt med meg har et eller annet uttalt helseproblem som i større eller mindre grad er diagnostisert. Eller de lever sammen med noen som er syke og ønsker å hjelpe dem. Med andre ord så virker det som om anbefalingene fungerer dårlig på svært mange mennesker.
I kjølevannet av disse kostholdsrådene dukker det opp nye kostholdstrender og strenge matregimer. Fordi folk ønsker å være ved godhelse. Den norske stats innbyggere vil ikke være syke eller i beste fall hangle rundt med sånn passe energi og være sånn passe friske. Kroppen vår er designet for å virke, det er et fantastisk maskineri som krever riktig brennstoff for at de ulike kroppsfunksjonene skal virke optimalt.
Folk får angst om bikkja spiser en sjokoladebit; den kan dø, ikke gjør det! Samtidig dytter de samme menneskene barna fulle av smågodt, brus, is, halvfabrikata og annen mat som en hvilken som helst bikkje eller laboratorierotte ville utviklet kreft, diabetes 2 eller andre metabolske lidelser av å spise over en viss tid. Dette er pussig nok blitt det mest normale, fordi det er viktig å kose seg, fordi den norske stat synes det er helt greit at slike varer skal selges i butikkhyllene, merket som og reklamert for som det ultimate kosefôret. Fordi det å kose seg er blitt allment akseptert å være synonymt med å spise eller drikke noe som skader helsen. Nei fy Fabian, nå begynner det å ryke fra tastaturet mitt igjen!!!! Tilbake til min egen tråd.
Jeg har friskt i minne min bedre halvdels kapitulerte kroppsspråk da han i min mest hardbarka råkost-tid tappert drøvtygde de grønneste salater, store som fjell, med en raust dryss gojibær på toppen. Måltidene tok evigheter, vi var konstant småsultne og dagene bestod av å spise og gå på do. Vi var så gjennomrenset av grønne pulver, salatblad og alger at det var like før vi selv fulgte med til havs, da vi dro i snoren.
Tradisjonsmaten kom rekende på en fjøl sammen med en utrolig kunnskapsrik ernæringsfysiolog som lærte meg mye av det jeg i dag vet om tradisjonsmat. At jeg åpnet opp for tradisjonskosten var for så vidt en like stor tilfeldighet som min småflørting med Supermat, Raw Food og Kjernesunn familie. Men den reddet oss! Ikke over natten, men sakte men sikkert ser jeg vi blir sterkere og sterkere. Bloggleserne mine ser dette, dere tror på meg og vil gjøre som meg. Og dere sender mail. Mange mail som jeg av og til ikke får svart på, fordi de forsvinner i mengdene. Jeg klarer ikke å følge dere opp. Dere deler personlige historier og dette rører meg. Dere forteller med stor glede om all energien som dere nå har fått, barnet som endelig sover hele natten gjennom, at mannen er kommet seg opp av sofaen, at dere har plutselig mistet flere overflødige kilo, at barna med ulike diagnostiserte adferdsproblematikker er blitt rolige og glade. Jeg føler meg privilegert over at dere viser meg så mye tillit og deler så nært, men jeg føler også at med denne tilliten ligger det et stort ansvar! Derfor er det atter en gang viktig for meg å få sagt høyt og tydelig:
JEG ER IKKE ET ORAKEL, vil for alt i verden ikke ha noe helseguru-stempel og har ingen medisinsk bakgrunn til å kunne hjelpe mennesker med alvorlige diagnoser! Tradisjonskosten handler ikke om meg, men om selveste maten jeg ønsker å formidle. Det er den som gjør deg så godt!
Jeg er helt enkelt forelsket i tradisjonsmaten og vet alt det gode den gjør for kropp og sjel. Det er mitt ønske å dele min erfaring med dere! Det handler om å forebygge god helse, det handler om å tilføre kroppen tettpakket næring i sin best mulig tilberedte form. Mat som sakte men sikkert vil hjelpe din kropp i balanse. Tradisjonsmat handler om helhet. Det er måten våre forfedre har behandlet maten på i uminnelige tider, som gjør at vi sitter her i dag. Naturfolk har til alle tider holdt seg friske og velernærte uten tannråte, diabetes, kreft eller hjerte-og karlidelser. De har utviklet metoder som gjør at melkemat og kormat fint kan brukes som næring, god næring, uten at begreper som gluten- eller melkeintoleranser ikke trenger være et tema! De har tradisjonelt behandlet grønnsaker, bønner og nøtter på en helt annen måte enn vi gjør i dag. De har gjæret, saltet, syrnet og spiret for å gjøre disse matemnene optimale ved å nøytralisere skadelige substanser i dem. De har til alle tider spist hele dyret, verdsatt innmaten og brukt sin erfaringsbaserte kunnskap til å finne ut hva kroppen har best av å spise. De har spist ren mat og dyr som har levd i sine naturlige omgivelser. Aller viktigst har de valgt å ernære seg nettopp på disse matemnene. Dette handler om klokskap og å videreføre arv, videreføre det gode, det som fungerer.
I dag besitter vi mengder med kunnskap. Vi vet at Pepsi-Max ikke er sunt, vi vet at smågodt ikke fører mye bra med seg, vi vet at halvfabrikata inneholder en mye rart som vi ikke en gang er i stand til å uttale. Men vi velger å putte det i handlekurven likevel. Det er akkurat som vi er blitt bedøvd og vår nedarvede erfaringsbaserte klokskap er for lengst begravd eller i beste fall fortrengt!
Vi er oppdradd av media og diverse helseprofeter til å tro at bare du finner den eneste rette mirakelkuren, så blir alt bra. Enkle løsninger i form av en pille eller en boks superpulver. Hvor mange har ikke lest om damen som startet med Spirulina og ALT ordnet seg…
Tradisjonsmaten derimot er min aller beste venn og vil bli min venn for livet! Fordi den har over tid gjort både meg og mine sterkere i både sinn og skinn. Ikke minst har den gitt kulinariske høydepunkt langt utover hva enhver diett jeg har vært innom- har kunnet tilby. Det er fordi den ikke begrenser noe, men derimot bugner over at godsaker fra vår klodes store og rike spiskammers!
Men det er viktig å spise helhetlig og balansert. Du må ikke tro at Kombucha alene kan redde festen eller vannkefir og melkesyregjæret surkål vil flytte fjell, sånn helt uten videre. Ekte tradisjonskost er mat som inneholder nok næring og i en form som kroppen kan gjenkjenne og bruke.
Å spise tradisjonelt handler om å få i seg nok proteiner av god kvalitet, nok fett av god kvalitet, riktige mengder karbohydrater av god kvalitet og alle disse skal i sum gi kroppen nok næring i form av vitaminer, mineraler, fettsyrer, enzymer og antioksidanter og alt mulig annet livsviktig brennstoff, nok til å sørge for at kroppen får den næringen den trenger for at alle organer og kroppsfunksjoner skal kunne fungere som de skal.
Det betyr at om du vil spise tradisjonelt må du få i deg kjøtt og fisk med alt det måtte innebære. Du koker gelatinrik kraft på beina, spiser innmaten og fettet som hører med dyrene/fisken. Du spiser skalldyr og gjerne både grønnsaker og frukt, dersom du behandler dem slik at kroppen klarer å bruke det som næring, hvilket innebærer varmebehandling eller gjæring. Korn kan også fint benyttes i det tradisjonelle kostholdet dersom du spirer, gjærer eller syrner det i f.eks eddik, surdeig eller myse. Du drikker og spiser melk i sin mest naturlige form, upasteurisert og aller helst syrnet.
Har du et kosthold som består av kraftsupper, gryter, kjøtt, innmat, fisk, smør og annet animalsk fett, melkesyregjæra melk- og kornprodukter, gjæret frukt og grønt, salt, krydder, urter og tilgang på rent vann, så får du i deg nok næring. Ikke plukk ut litt, men hengi deg til hele tradisjonsmatens herlighet.
Gjør det i ditt tempo og med dine forutsetninger. Om det innebærer at du kaster deg over kombucha-brygging først eller surdeigsbakst så er det helt fint. Et sted må alle begynne, det skal være lystbetont og energigivende. Om du bruker et år eller to på å innføre de ulike tilberedningsmetodene eller matemnene så er det helt OK. Det jeg ønsker å poengtere er at det er summen av alt i det tradisjonelle kostholdet som flytter fjell- ikke fragmenter av det hele.
Her er en liten samleoversikt over hva tradisjonsmat er:
- Hel mat som ikke er bearbeidet.
- Kjøtt, fugl og vilt fra beitefora dyr.
- Vill fisk, skalldyr og innmat fra vill sjømat.
- Upasteurisert melkemat.
- Animalsk fett som smør, talg, smult.
- Tradisjonelle vegetabilske oljer som jomfru kokosnøttolje, jomfru olivenolje, kaldpresset linfrøolje, sesamolje.
- Frisk frukt og grønnsaker, helst økologiske, i salater, supper eller kokt/dampet i smør.
- Hele korn, bønner og nøtter som har vært bløtlagt, spiret eller syrnet.
- Enzymrike melkesyregjærede grønnsaker, frukt, drikker på jevnlig basis.
- Hjemmelaget kraft på bein fra kylling, biff, lam og fisk. Brukes hyppig i supper, stuinger og sauser.
- Uraffinert salt og mye urter og krydder for å stimulere fordøyelsen og gjøre maten bedre.
- Hjemmelaget salatdressing med rå eddik og naturlige tradisjonelle oljer.
- Naturlig søtning i moderate mengder. Kaldslynget honning, lønnesirup, dadler, kokosblomstsukker, rapadura, bjørkesøt fra bjørk (og ikke gmo mais) og stevia er eksempler på naturlig søtning.
- Lag mat i rustfritt stål, jerngryter, glass eller porselen av god kvalitet. Bruk ikke aluminium, teflon eller annet med nonstick belegg.
- Unngå mikrobølgeovn.
- Bruk bare naturlige kosttilskudd utvunnet fra mat.
Til slutt vil jeg slenge ut en liten appell til alle dere der ute som føler dere maktesløse og at dere kjemper mot vindmøller. Mange lever under en forestilling om at det er umulig å endre kostholdet sitt fordi det er for vanskelig. Redde for latterliggjøring og spydige kommentarer fra familie og venner. At det blir enklere å lukke øynene og tenke at det går sikkert bra. Men det har aldri hjulpet å stikke hodet i sanden og håpe at alt går over av seg selv. Fedme, diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft og andre livsstilssykdommer har nådd epidemiske tilstander i følge WHO og folkehelseinstituttet. Dette rammer naturligvis også våre kjære barn. Det har jeg selv bitterlig måtte erfare. Som forbrukere har vi også mer makt enn vi kan forestille oss. Mas på butikkpersonale, be om å få snakke med butikksjefen, send mail til diverse produsenter, still kritiske spørsmål. Markedet endrer seg etter forbrukernes behov. Stå på krava og bli med på en ekte mat-revolusjon! Så da avslutter jeg dette innlegget med et av mine favorittsitat fra den klokeste, avdøde Margaret Mead og håper flere våger å ta viktige skritt mot en bedre helse: