EMMER I SURDEIGSBRØD ER NÅ UNDER TESTING

I går kveld kom Arne fra Spesialkorn hjem til meg med ny forsyning spelt og rug, han må være verdens snilleste kampsportøvende kornmann. Denne gangen ville jeg også teste ut Emmer. Han har snakket så varmt om denne kornarten lenge og er favoritten hos hans familie, iblandet hverdagsbrødet deres.

Emmer er en eldgammel kornart og er en hybrid av to ville gressarter. Emmer er en av de første kornartene som ble domestisert i Østen og blir dyrket i små mengder i dag, da den ikke gir store avlinger. Den gir ikke like gode bakeresultater som nyere hvete- og spelttyper så det er smart å blande med litt sikta fin spelt når du skal bake brød.

Det stilige med Emmer og annet mel fra Spesialkorn er at de blir dyrket lokalt, av økologiske eller biodynamiske(enda strengere krav enn øko) gårdbrukere. Kornet blir malt tradisjonelt ved lav temperatur på steinkvern slik at ikke fettet i kornet oksiderer like raskt som i konvensjonelt mel. Kornpartiene blir heller ikke blandet, slik at det er full sporbarhet tilbake til gårdbruker og dyrkingssted. Emmeret jeg har i hus kommer fra N.Lie gård, i Skollenborg. Og skulle du sitte i Loppa, Tana eller på Ytre Stad, så skal du vite at Spesialkorn har nettbutikk, slik at du kan hente det gode mel på ditt lokale postkontor, om du lyster.

Har du erfaring med Emmer, så del gjerne i kommentarfeltet, alle tips mottas med takk i denne test-fasen!

Er superspent på resultatet, blir det suksess får de lov til å bli med meg til Tønsberg Medisinske Skole i morgen, for prøvesmaking. Drar dit for å forelese i tradisjonelle tilberedningsmetoder for kostveilederstudenter torsdag og fredag. Gleder meg :o)

Kategori: Kategori: Brødmat, Mat og oppskrifter, Surdeig

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!