Egg- super hjernemat


Vi har 6 høner og en hane. Dagny er super-høna og tror fremdeles jeg er hennes mamma der hun dilter etter meg når jeg besøker hønsegjengen. Vi har nemlig satt hønene våre i pensjon. Det er kjempetrist å ikke ha hønene og Erling (som hanen heter) trippende rundt i hagen vår. Siden jeg kommer til å være en del borte i høst, vil det være vanskelig å gi hønene det stellet de fortjener. Derfor har de kommet tilbake til sin opprinnelige herre for en stund. Der har de det like fritt og flott som hjemme i hagen vår, men de er dypt savnet.

Er ikke Dagny flott? Hun er utrolig menneskekjær og har vært med barna på trampolina, på hyttebygging i skogen like ved og var stadig med og hentet posten i favnen på eldstemann. Det er fantastisk å hente nylagte egg som enda er varme. Noe ferskere og bedre å stare dagen med skal man lete lenge etter. Vi er blitt så råflotte at vi ikke synest butikk-egg smaker like godt lenger og 3-åringen sier æsj når han får økologiske egg fra butikken.

Men uansett egg fra høns i egen hage eller økologiske egg fra butikken; egg er super kost for barna der de i sin enkelhet representerer en nærmest komplett kilde til næring. Egg er fulle av vitamin A, B1, B2, B6, B12, folat, vitamin D, kalsium, magnesium, sink og jern i tillegg til lecitin og omega-3. Det viser seg at omega-3 nivået varierer veldig på egg og de økologiske går av med seieren. Egg har mange viktige næringsemner som barnets hjerne trenger for å utvikle seg optimalt og er i tillegg en fullverdig proteinkilde, da den inneholder alle aminosyrene hjernen trenger for å bygge ulike signalstoff. I tillegg har de et høyt innhold av tryptofan, som hjernen lager det beroligende stoffet serotinin av. Jeg har en teori om at kroppen ofte sier fra om det den trenger. Vi har et litt «bekymra» barn som har ofte lyst på egg. Kan hende det virker beroligende for kropp og sinn å få i seg denne næringsbomben?

Til de minste serverer vi brød skjært i staver så de kan duppe-duppe i seg godsakene.

Aller sist et lite bilde av super-høna vår Dagny på vandrings 🙂

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!