DRØM- ETERISK OLJEBLANDING

Ferdig eterisk oljeblanding, som er satt sammen av eteriske oljer som er kjent for sine beroligende og søvndyssende egenskaper. Håpet mitt er at blandingen vil gjøre deg avspent og søvnig slik at du får en god og dyp søvn.

Jeg har hatt stor glede av eteriske oljer på nattbordet og bruker dem flittig for å finne ro og hvile før natten. Oljene jeg har valgt i denne blandingen har samtlige blitt brukt hyppig, hver og især. Det nydelige er at når de settes sammen til denne blandingen, så opplever jeg at de utfyller og forsterker hverandre. Og så elsker jeg duften, så mye at jeg også kan finne på å bruke den som «parfyme» både morgen og kveld. Jeg er en person som har et voldsomt driv og tenker på alt mellom himmel og jord, hele tiden. Derfor er denne blandingen også nyttig for meg dagen lang, fordi den jorder meg og roer meg, så jeg ikke flyr til himmels i min iver og livsglede. Slik ser du at denne blandingen, og også de andre jeg har laget, ikke nødvendigvis MÅ brukes kun til det ene eller andre, selv om de har navn som beskriver hva jeg hadde tiltenkt de ulike blandingen for, da jeg komponerte reseptene. Bruk dem til hva du vil, men det er ikke tvil om at denne blandingen består av henholdsvis beroligende og søvndyssende eteriske oljer i en base av nydelig økologisk jojobaolje, slik at du kan påføre den direkte på huden.

Jeg blander ofte eteriske oljer i en baseolje og har i flasker som jeg merker med navnet på oppskriften. Du finner mange ulike oppskrifter på ulike blandinger til bruk for alt fra hodepine til eksem, i boken min. 

Generelt fint blandingsforhold: 30 dråper eteriske oljer pr 50 ml baseolje. Halver, eller tilpass alt etter mål, dersom du har mindre flasker du vil bruke til å oppbevare oljeblandingene.

Er blandingen tiltenkt barn, les ekstra nøye kapittelet i boken hvor dette tas opp som eget tema. Der vil du finne en oversikt over trygge oljer og riktig blandingsforhold til den aktuelle alderen på barnet. Oppbevar blandingen kjølig, og den vil holde seg frisk og god i minst ett år. Merk at mine ferdige oljeblandinger ikke er laget for bruk på barn, så du vil se tydelig merking på flaskene hvordan de kan brukes og når de ikke skal brukes på barn.

Nederst i dette innlegget, etter ingredienslisten, finner du grundig informasjon om flere av de enkelte oljene jeg har valgt å ha med i blandingen DRØM. Husk at de kjemiske komponentene kan variere fra år til år i de ulike vekstene, og ikke minst varierer det alt etter hvor de vokser og gror, slik at disse prosentene vil aldri være konstante.

Bruk av eteriske oljeblanding DRØM:

Denne oljen er ferdig utblandet og kan brukes rett på huden. Fordel 5-10 dråper på tinninger, panne, nakken, halsen og brystet.  5-10 dråper for fotmassasje, 1-2 dråper på pulspunkt, 10-20 dråper i fotbad/bad eller 30 dråper utblandet i 20 ml baseolje for å smøre/massere hele kroppen. NB! Halv dosering til barn mellom 4-12 år.

Ingredienser:

Simmondsia Chinensis Seed Oil*/Jojoba* som base for de eteriske oljene

Lavandula Angustifolia Herb Oil*/Lavendel

Vetiveria Zizanoides Root Oil*/Vetiver*

Commiphora Myrrha Oil*/Myrra*

Cananga Odorata Flower Oil*/Ylang-ylang*

Helianthus Annuus Seed Oil*/base for antioksidant(rosmarin)

Rosmarinus Officinalis Leaf Oil*/rosmarin for antioksidant (så små mengder at det ikke virker oppkvikkende)

Naturlig forekommende ingredienser i de eteriske oljene: alcohol, linalool, benzyl benzoate, geraniol, farnesol, benzyl salicylate, limonene, coumarin, eugenol, benzyl alcohol

* = økologisk

* Alle mine kosmetikkprodukter som inneholder eteriske oljer er økologisk sertifisert/DEBIO-godkjente og meldt inn i CPNP.

Her under finner du en grundig beskrivelse av de ulike eteriske oljene som du finner i blandingen DRØM:

Lavendel

Latin: Lavandula angustifolia og Lavandula officinalis.

Flyktighetsgrad: Middels.

Duft: Sterkt aromatisk, klar, likevel mild og floral.

Kvalitet: Feminin og maskulin/Yin og Yang.

Chakra: Hjerte, hals og det tredje øye.

Beskrivelse

Lavendel er en eviggrønn, treaktig busk som kan bli opptil en meter høy. Den har blekgrønne, ovale og lange blader og blomster med en blåfiolett farge. Alpelavendel har en annen kjemisk sammensetning fordi den vokser så høyt over havet. Den har enda mer beroligende egenskaper enn den vanligste lavendelen. Den vokser og gror i mange europeiske land, aller mest i Frankrike hvor det også produseres mest eterisk olje. Du får også kvalitetsolje fra Tasmania, og England produserer lavendel i småskala. Lavendel som vokser i England har en distinkt kamferaktig duft og inneholder linalylacetat som er antiinflammatorisk, beroligende, antibakteriell og antiviral. Oljen utvinnes ved dampdestillering av blomster.

Kjemiske komponenter

Linalylacetat (opptil 40 %), linalol (24–30 %), lavandulol, lavandulylacetat, terpineol, cineol, limonen, ocimen, karyofyllen med flere.

Historie

Lavendel stammer fra det latinske ordet lavare, som betyr å vaske, og ble mye brukt blant romerne til bading og renhold. Det var også trolig romerne som introduserte lavendeloljen i England, og siden 1700-tallet har den vært en favoritt innen skjønnhetspleie i form av lavendelvann, -såper og -parfymer. Poser med lavendel i skap og skuffer holdt møll unna, og er fremdeles vanlig å bruke. Du finner den også i renholdsprodukter og i mat som eddik, sjokolade, drops og urtete. 

Slik virker lavendel på kropp, sjel og sinn

Lavendel virker krampeløsende, muskelavslappende, slimløsende, antibakteriell, antiviral, soppdrepende, betennelsesdempende, sårlegende, hudpleiende, cellefornyende, og har god virkning mot blærebetennelser og nyreproblemer, samt mot migrene. Det er en balanserende, harmoniserende og søvnfremmende olje. En studie fra 2012 målte hva som skjedde med pasienter som var plaget med hodepine, når de inhalerte lavendel i 15 minutter. 47 pasienter skulle sjekkes hver halvtime gjennom to timer. Av 129 anfall av hodepine responderte 92 positivt på eterisk olje av lavendel.

Lavendel er en utrolig allsidig og fin olje å blande med nær sagt alle andre eteriske oljer, og støtter deg i din kommunikasjon med omverdenen. Den åpner sinnet og øker toleransen for både deg selv og andre. Lavendel er fin å bruke mot psykiske problemer og tvangsmessige tanker og handlingsmønstre, også ved fysisk utmattelse.

Vetiver

Latin: Vetiveria zizanioides.

Flyktighetsgrad: Base.

Duft: Jord, tre, røyk, krydret og urteaktig.

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Rot.

Beskrivelse

Denne eteriske oljen utvinnes fra røttene til vetivergresset og er seig og brun. Veksten kommer opprinnelig fra Sør-India og utvinnes ved dampdestillering av røttene.

Kjemiske komponenter

Seskviterpen-alkoholer, seskviterpen-ketoner, og seskviterpen-estere. α-vetivon (4–8 %), β-vetivenen (5–9 %) isovalencenol (7–10 %).

Historie

Vetiver er en hellig urt som ble beskrevet som «jordens duft» av Krishna i Bhagavadgita, hinduenes eldste hellige bok. Urten skal minne oss på at Skaperen er nærværende i alle ting, skapninger og sanselige opplevelser på jorden. Den har siden blitt brukt i mange sammenhenger for sin balanserende virkning på både kropp, sjel og sinn. Den er også brukt som parfyme.

Slik virker vetiver på kropp, sjel og sinn

Vetiver virker kjølende og er gunstig mot eksem, kviser og betennelser i huden og i ledd samt mot artrose, feber og hodepine. Oljen har også gode hudpleiende egenskaper og egner seg godt i en ansiktskrem, ansiktsolje eller leppebalsam. Den er også gunstig å bruke på arr og mørke flekker i huden. Både alene og i blandinger er den utrolig nyttig for å fremme dyp søvn.Den jorder samtidig som den gir fred, beskyttelse og renselse. 

Myrra

Latin: Commiphora myrrha.

Flyktighetsgrad: Base.

Duft: Varm, jord, tre og balsamisk.

Kvalitet: Maskulin/Yang.

Chakra: Rot og krone.

Beskrivelse

Myrra er en naturlig harpiks som utskilles fra stammen på myrratreet, som kan bli opptil ti meter høyt. Harpiksen dampdestilleres til eterisk olje. Treet vokser i Nordøst-Afrika, spesielt i Somalia, Yemen og Etiopia, men også i Sørvest-Asia. 

Kjemiske komponenter

Seskviterpener (så mye som 75 %), heerabolen, limonen, dipenten, pinen, eugenol, kanelaldehyd, cuminaldehyd, cadinen med flere.

Historie

Myrra har vært med oss i tusener av år og blir nevnt i Bibelen og flere religiøse skrifter gjentatte ganger. Da Josef ble sviktet av brødrene sine og solgt til den ismaelittiske karavanen, var det nettopp myrra, gummi og balsam karavanen skulle frakte til Egypt. Myrra var en av de tre gavene de vise menn ga den nyfødte Jesus i stallen. Den ble brukt som røkelse i religiøse ritualer, til balsamering, som kur for kreft, syfilis, herpes og spedalskhet. I Kina ble den brukt mot artrose, menstruasjonsproblemer, sår og hemoroider. Tradisjonelt har myrra blitt sett på og brukt som en mektig hjelper på mange plan og har dermed naturlig nok befestet sin plass i menneskets historie.

Slik virker myrra på kropp, sjel og sinn

Myrra virker bakterie- og soppdrepende, betennelsesdempende, beroligende, hudpleiende, sårpleiende, sammentrekkende, stimulerende på fordøyelsen, og den hjelper mot menstruasjonssmerter.Det er en nærende og trøstende olje som gir trygghet og tilhørighet, og virker stabiliserende for følelseslivet og tankene. Da myrra bidrar til å skape indre fred og stillhet og kan motvirke overtenking, er den fin å bruke i sorgbearbeidelse.

Ylang-ylang

Lat: Cananga odorata.

Flyktighetsgrad: Base til middels.

Duft: Søt, intens, balsamisk og floral.

Kvalitet: Feminin/Yin.

Chakra: Hara og hjerte.

Beskrivelse

Ylang-ylang er et tropisk og eviggrønt tre som kan bli opptil 20 meter høyt, med hengende grener og store, skinnende, ovale blader. Blomstene er store, sterkt duftende og rosa, lilla eller gule. Opprinnelig kommer treet fra Østen, og det vokser særlig på Java, Sumatra, Filippinene, Madagaskar, Reunion og Comoroøyene. Den eteriske oljen utvinnes ved vann- eller dampdestillering fra de nyplukkede gule blomstene, og produseres først og fremst på Madagaskar, Reunion og på Komorene. Det sies at oljen fra Reunion har den beste kvaliteten. Ylang-ylang har fem grader av kvalitet, fra første til femte uttrekk, og den aller beste er første uttrekk, såkalt «ekstra superior». Den forfalskes ofte, noe du kan avsløre enkelt ved å legge flasken noen minutter i fryseren. Oppstår det små, hvite klumper i oljen, er den tilsatt kokos, noe du helst vil unngå.

Kjemiske komponenter

Metylbenzoat, metylsalisylat, metylparacretol, benzylacetat, eugenol, geraniol, linalol, terpener, pinen, cadinen med flere.

Historie

De vakre ylang-ylang-blomstene ble tradisjonelt lagt i kokosolje hvor de ble omdannet til en pomade som kaltes boori-boori. Dette ble brukt mot feber, infeksjoner og som et velduftende skjønnhetsmiddel for hud og hår. I Indonesia er ylang-ylang sett på som en kjærlighetsblomst, blant annet brukt i bryllupsseremonier. I Viktoriatiden hadde man ylang-ylang i den populære håroljen Makassarolje, som senere ble erstattet med Brylkrem. På 1900-tallet studerte de franske kjemikerne Garnier og Rechler ylang-ylang-oljen på Reunion og fant den effektiv mot tyfus, malaria, mageinfeksjoner i tillegg til at den virket beroligende på hjertemuskelen.

Slik virker ylang-ylang på kropp, sjel og sinn

Ylang-ylang er bakteriedrepende, kjølende, blodtrykkssenkende, fremmer hårvekst, styrker negler, motvirker flass og virker balanserende på huden. Den roer hjerterytmen, senker blodtrykk og virker angstdempende og beroligende. Ylang-ylang blir også ansett som et afrodisiakum. Oljen demper sinne ogmotvirker nedsatt fordøyelse som et resultat av stress eller angst. Ylang-ylang styrker egenverdet, vekker sensualitet og gir ro, glede og entusiasme. Oljen er utrolig fin å bruke for å myke opp et lukket hjerte, og god for de som ønsker å åpne opp for en mer åndelig persepsjon av livet.

Forsiktighetsregler!

NB! Ylang-ylang bør brukes fortynnet, slik som i denne oljeblandingen, og med forsiktighet på barn. Den skal ikke brukes på hypersensitiv eller skadet hud. For å være sikker på at du får en olje med god kvalitet, bør du se etter Ylang-ylang complete, som er destillert lenge nok (uten stopp i destilleringsprosessen) til å få med alle de kjemiske komponentene.

Stikkord: Stikkord: ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!