DRØMMER DU OM Å RØYKE DIN EGEN LAKS ELLER BACON?

Nå fikk jeg lyst til å skrive litt om min nye forelskelse, nemlig røykeriet mitt! Det er enkelt sagt helt genialt. Mine planer er store som hobbyrøyker. Til nå har lammehjertene blitt en strålende stor suksess, som snackses på til stadighet. Til helgen planlegger jeg å røyke min første laks. Einerøkt villaks er noe av det beste jeg vet. En kompis av meg kjøpte en ørret i butikken og røkte. Den smakte nydelig til sammenligning med disse feite, sleipe skivene du får kjøpt i vanlige butikker. Så om du ikke har noen sperrer på oppdrettsfisk, så har du tilgang på råvarer som kan røykes i frysedisken på Rema 1000.
Til jul skal jeg ha egenrøkt bacon fra frilandsgris (vi har kjøpt et stykke av farmen-grisen ;-)), røkt naturfermentert ost og røkte kyllingpølser på menyen i tillegg til røkt laks. Gleder meg som et barn til våren når jeg får kloa i store, feite torskerogn som jeg skal lage egen kaviar av. Min munn løper i vann og kreativiteten blomstrer. For du kan jo røyke hva som helst.
Røyking er en av de mange flotte tradisjonelle tilberedningsmetodene som ble brukt for å gi god smak og lenger holdbarhetstid. Jeg elsker den milde røyksmaken og den svake lukten av bål.
Det er utrolig stas å tilberede sin egen mat, vite hva du har tilsatt, vite hva du spiser. Det gir meg en skikkelig god følelse av å spise ekte mat som gjør godt. Det er jo flytende røyk som ofte brukes for å gi røyksmak på den maten du får kjøpt i butikken. Jukserøyking, med andre ord.
I den mobile røykestova mi blir all mat kaldrøkt, slik at det du røyker beholder alle sine næringsstoffer. Varmebehandling av kjøtt og fisk gir en dårligere proteinkvalitet, gjør den vanskeligere å fordøye og tar bort en del av den gode næringen. Og ja, litt røyk tåler vi 😉
Min påstand er at uansett hvor du bor- så kan du ha et slikt røykeri. På verandaen i borettslaget eller en dags røykeprosjekt på taket av blokka- ingen problem! Hvorfor ikke gå sammen og spleise på et røykeri om du bor i by og dele på det eller røyke sammen, finne det beste stedet og kjøre på? Det er utrolig kjekt å ha slike prosjekt sammen med noen.
I tillegg er dette røykeriet så enkelt laget, at selv jeg klarer å håndtere det, jeg tror faktisk at jeg uten problem hadde klart å montere det også- om jeg hadde måttet, hehe. Den går på strøm, det vil si at du legger en liten trekloss i bunnen av røykekassa, av det trevirket du liker smaken av røyken på og etter ca 15 min gløder det nok i klossen til at den siver ut riktig mengde røyk og i ca 2-3 timer, før du må bytte til ny kloss. Idiotsikkert opplegg og enkelt nok til å gi rask mestringsfølelse. Klossene får du kjøpt om du ikke har tilgang på den tørka trevirket du selv liker.
Da jeg kjøpte røykeriet hadde jeg ikke peiling på røyking. Det som da er stas er at han fyren som selger røykeriene har masse kunnskap om røykemetoder, hvor lenge, med hva osv. Han svarer tålmodig og gir av sin kunnskap og skulle han gå tom for svar, så får du hans supertrivelige kone på tråden, og hvor stas er ikke det når man er fersking? Det kaller jeg god kundeservice og er også grunnen til at jeg skriver dette innlegget. For jeg liker god kundeservice, folk som gidder å gi litt av seg selv og ikke bare er ute etter å tjene penger, folk som vil at du skal bli fornøyd når du har brukt penger på deres produkt- og som jeg i dette tilfellet synes er en helt grei pris på. Derfor får de litt god reklame fra meg, fordi de fortjener det og fordi de tålmodig har svart på mine spørsmål til jeg føler at jeg eier oppgaven selv og er i ferd med å bli min egen lille røykeekspert.
Og fordi jeg ønsker at alle mine lesere skal være røykeeksperter om et år- kanskje jeg skal lage egen nettside: www.hobbyrøykerne.no der vi kan dele erfaringer, gleder, oppskrifter osv.? Skal sjekke om domenenavnet er ledig med det samme!
Poster et nytt bilde av min fantastiske røykekompanjong Ingerlise. Hun er høy og nett, så ser du hvor lite og snertent minirøykeriet er og at du får plass til det overalt. Selv om det er lite, får du røkt finurlig mye i det lell. Vi røkte 50 lammehjerter samtidig og det gikk strålende, du kan sikkert dytte 8 lakser inn i den kjekke kassa også, om du ønsker større produksjon. Men snertent som det er, så bærer vi rundt på det som det passer- og et perfekt gjemmested når barna leker gjemsel, selv om de har en fristende og dermed en litt makaber aroma når de kommer ut, fordi tennene løper i vann 😉
Alle burde hatt sitt eget røykeri, supersøster har nettopp kjøpt hentet og er full av planer. Skal få henne til å lage ett par gjesteblogginnlegg, da hun har en unik evne til å løfte det jeg driver med til uante høyder med sine kokkeferdigheter. Tror disse folka holder til i Tromsø, men varene står på et lager i Oslo, så om du har mulighet så kan du hente der- og slippe portokostnadene.
Mitt minirøykehuse får du kjøpt her: www.shopacross.no . Den fine nettbutikken har også fått sin egen plass blant mine favorittnettbutikker :o)
Ønsker dere alle en strålende uke, jeg har bestemt at min skal bli det- og det meste ligger i hodet, ikke sant?

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!