Det beste jeg vet er sprøstekte torsketunger!

Sprøstekte torsketunger er noe av det aller beste jeg kan spise og står alltid på menyen når jeg reiser hjem til min mor som bor ved det heftige og lunefulle Stadhavet. For dere har vel alle hørt om Storm ved Stad på vêrmeldingene? Der blåste jeg meg vindskeiv og temperamentsfull i løpet av de 15 første årene av livet mitt.
 Torsketunger smaker en kombinasjon av sprøtt, salt og mykt, det smaker saltvann, sjøsprøyt, vindfåkk og rôk. Sprøstekte torsketunger smaker helt enkelt barndom for meg. Men i voksen alder har jeg oppdaget at det nesten er et erotisk tilsnitt til det hele, når tungene nytes uten absolutt noe som helst tilbehør. Kanskje bare østers kan måles med denne delikatessen…
Da vi var på ferie i Vesterålen i sommer, kjøpte vi med oss 12 kg torsketunger til 50 kr kg, så det blir mange billige herremåltid utover høsten med ekte supermat!
Visste du at tradisjonelt sett har innlandsfolk jobbet hardt for å få tak i kystens gull fordi fiskemat er proppet med livsviktig næring? Kraft på fiskebein er den mest mineralrike kraften man kan koke. En sosialantropolog oberverte en gang en mann som hadde vandret en hel dag for å komme ut til havet. Han fisket en fisk som var for tung å bære hele veien tilbake og tok dermed med seg hodet og ga fra seg resten av fisken, fordi hodet inneholder aller mest næring på en fisk.
Torsketungene skylles og tørkes godt i et klede.


Vendes så i en miks av arrowrootpulver (evt økologisk fin spelt om du tåler en liten dose gluten hist og her), salt og pepper. Vil du ha dem enda sprøere vender du dem så i egg og en siste gang i melblandingen.

Stekes i rikelig med ekte smør på medium varme til de er crispy og nydelige.

 Nammetimamm, det beste som kan spises :o)

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord: ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!