DEILIG INDISK GRYTE

Det er snart påske, og vi skulle nå ha reist til Indre Troms og til Bardufoss i helgen, der min mann kommer fra. Vi har tilbragt påsken på hytta oppe i Alapen i alle år, men i fjor og i år, har vi måttet holde oss hjemme. Påsken blir annerledes for flere enn oss, siden situasjonen vi står i tilsier at vi bør holde oss mest mulig hjemme, ikke samle familien og venner til sosialt lag, noe som er tradisjon for mange- og kanskje påskens høydepunkt også for flere enn oss. Noen blir alene, mens andre har den nærmeste familien rundt seg.

Jeg tror vi alle prøver så godt vi kan for å gjøre det beste ut av det vi har, til tross for at påsken ikke blir helt slik vi hadde tenkt. Er det noe vi mennesker har, så er det en utrolig evne til å tilpasse oss. Og det er jo en veldig fin evne å klare å gjøre en litt vanskelig situasjon kanskje om til noe som ikke blir så verst likevel. Det krever en viss oppmerksomhet på hva vi selv tenker og lar oss påvirke av, og er absolutt en treningssak, men så helt klart mulig for oss alle. Jeg planlegger en rolig påske hjemme med gjengen min, med forhåpentligvis en del pusling i hagen, god mat, påskeegg, litt brettspilling med barna – bøker har jeg evig nok av så kanskje jeg får tiden og roen til å ta fatt på en av de som står å venter på å bli dratt ut av bokreolen…og så er det jo også veldig fint da og ikke planlegge alt, men ta det litt som det kommer. Ha åpen muligheten for at det kan dukke opp ting som man absolutt ikke så for seg..litt sånn hverdagsmagi…skal ikke så mye til nemlig…

Nå skulle det nå egentlig dreie seg om mat her da, og min vidunderlige, gode indiske gryte som jeg har litt dilla på om dagen – og som absolutt tar seg bra ut på et påskebord. Den er i utgangspunket en vegetarrett men har uten tvil rom for å bli tilsatt enten lammekjøtt, storfekjøtt eller kylling om man ønsker det. Jeg tilsetter uansett kraft i den så den er faktisk ikke vegetarisk likevel – men blir det fort om du unnlater kraften.
Dette er en deilig og nærende gryte, med indiske krydder, bløtlagte røde linser, kraft og kokosmelk, en fantastisk god kombinasjon.

Med ønske om en god og nærende påske til dere alle!DEILIG INDISK GRYTE
4-6 personer

Ingredienser:

2,5 dl røde linser, bløtlegges kvelden i forveien i masse kaldt vann
1 ss extra virgin kokosolje
1 ts sennepsfrø
15 curryblader, fåes kjøpt på asiatisk, kan droppes
1/2 ss gurkemeie
1/4-1/2 ts cayennepepper
1/2 ss malt koriander
2 ss frisk ingefær, finhakket
4 hvitløkfedd, finhakket
1 rød paprika, skjær i terninger
800 gr mikset rotgrønnsaker, kuttet i terninger (jeg bruker oftest en miks av pastinakk, persillerot, søtpotet og gulrot)
1 boks (400 ml) hakket tomat
1 boks (400 ml) kokosmelk
5 dl kyllingkraft
1 ss sitronjuice
1-2 ts salt
frisk koriander
god extra virgin olivenolje til å helle over til slutt

Instruksjon:

Bløtlegg linsene i en bolle med kaldt vann, så det dekker pluss 5-10 cm til natten over eller minst 8 timer.

Når du har forberedt ingrediensene som listet over finner du frem en stor gryte, ha i olje og varm opp til medium varme.
Ha i løken og fres en liten stund før du tilsetter ingefær og alle krydrene, bland godt. Blir det for tørt kan du tilsette mer kokosolje. Ha i hvitløken og stek noen minutter til.
Deretter hiver du oppi alle grønnsakene, utenom paprikaen, tilsett kraften, tomatene og kokosmelken og miks alt godt sammen før du heller oppi linsene (som du har skylt under rennende vann først) – sett på lokk og kok opp, skru deretter ned temperaturen og la gryten småkoke i 20.30 minutter. Smak til med salt og sitronjuice og server med frisk koriander og en god dæsj olivenolje.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!