CHAGA – EN MEDISINSK SOPP OG ET KRAFTFULLT ADAPTOGEN

Jeg er veldig glad i  CHAGA!  og det er ikke uten grunn at du kan skaffe deg dette vidunder-adaptogenet I MIN NETTBUTIKK!

Chaga. Ja, hva er nå det? Det er en medisinsk sopp som lever i symbiose med sin vert, nemlig bjørketreet. Den ser ofte ut som en klump sort kull som du ser på stammen, der bjørken er skadet. Den ser ut som en svulst og blir også kalt kreftkjuke. Chaga skader ikke sin vert, men dekker såret/skaden på treet, beskytter det, slik at det kan leve videre. Altså en perfekt match. Bjørke-plaster kan vi kanskje kalle denne hvitråtesoppen? Ja, det høres kanskje rart ut, men nesten alle medisinske sopper er hvitråtesopper og er blitt brukt i folkemedisinen i uminnelige tider.

Tradisjonelt en chaga blitt mest brukt mot fordøyelsesplager, innvollsorm, sår, bronkitt og andre sykdommer i luftveiene. I dag vet vi at den inneholder en av naturens sterkeste antioksidanter som beskytter cellene mot oksidativt stress. Den inneholder også, ifølge Rolv Hjelmeland, trolig flest aktive medisinske virkestoff av alle medisinske sopper. Les gjerne mer om hvordan Rolv beskriver Chaga på hans innholdsrike side www.rolv.no

Chaga vokser i bjørkeskoger i Norge og andre skandinaviske land, i Nord-Amerika, Korea, Russland og i flere Øst-Europeiske land. Derfor har den lange tradisjoner her. Du finner også chaga på andre trær, men vi finner at det er chaga fra bjørketrær som er blitt brukt mest i folkemedisinen. Min chaga kommer fra Nord-Norge, er ekstrahert uten alkohol av Bioform.
Chaga er et adaptogen.

Og hva er nå så det? De to russiske forskerne, I. I. Brekhman og I. V. Dardymov, var de første til brukte betegnelsen adaptogen. De jobbet med ginseng. Deres definisjon av et adaptogen inneholder følgende tre kriterier:

  • Et adaptogen må framvise en uspesifikk effekt, og øke motstandskraften mot giftpåvirkning av fysisk, kjemisk eller biologisk natur.
  • Et adaptogen har en normaliserende eller balanserende virkning som er uavhengig av den patologiske tilstanden.
  • Et adaptogen må være uskadelig, og må ikke influere kroppens normale funksjoner mer enn nødvendig.

Adaptogener har 3 hovedegenskaper:

1) Øker motstandskraften  mot stress
2) Beskytter mot sykdommer
3) Styrker normale kroppsfunksjoner

(kilde: Stig Bruset & Dag veiten- Helse på Grønn Resept, Gyldendal)

Dette skriver biopat og faglærer ved Tunsberg medisinske skole, Fride Aasen, om adaptogener:

«Adaptogene urter har fått sitt navn på grunn av sitt innhold av stoffer som påvirker kroppens motstandskraft og tilpasningsevne ved å stimulere hypofysens produksjon av ACTH (adrenokortikotropt hormon). Dette hypofysehormonet får binyrene til å produsere hormoner som virker styrkende på kroppens motstandskraft mot stress og kroniske sykdommer. Adaptogene urter kan som sagt brukes over lang tid, både forebyggende og ved kroniske lidelser. Ved å styrke kroppen generelt, påvirker de den gjeldende sykdom. Man skal imidlertid være forsiktig ved akutte infeksjoner med høy feber, da de kan stimulere kroppen til ytterligere å øke feberen. Man slutter derfor med adaptogene urter de dagene feberen pågår.»

Du kan også studere Urtemedisin ved Tunsberg medisinske skole, om du vil lære inngående om urter og adaptogener.

Personig har jeg brukt adaptogener som chaga, katteklo, holy basil, reinrot, rosenrot, lakrisrot, ashwaganda, reishi og ginseng i store deler av mitt voksne liv.
Midt i 20-åra begynte jeg å leke meg med ginseng og rosenrot. Jeg har i  de siste åra hatt dilla på reinrot, rosenrot, chaga og reishi, noen av mine absolutte favorittadaptogener. Jeg liker å variere, kjenne godt etter hva som passer meg best. Det varierer, fordi jeg alltid er i utvikling.
I vinter har jeg brukt mest Holy Basil/Tulsi, katteklo, rosenrot og chaga. Sistnevnte hver eneste dag. Jeg er overbevist om at adaptogener er en av grunnene til at jeg har så mye energi og inspirasjon. Eller det vil si, jeg mener adaptogener hjelper meg til å lande mange av mine prosjekt, de holder meg jordet, samlet, konsentrert, kraftfull. Ja, sånn virker adaptogener på meg.
Hvordan bruker jeg chaga?
Min Chaga kommer med dråpeteller. Jeg kan fint hyle anbefalt dagsdose rett i munnen. Noen synes dette er for sterkt, jeg elsker det. Men du kan gjerne ha den i drikkeflaska når du går på fjelltur, sykkeltur eller på andre måter trener, i kaffen, i bulletproof kaffe eller i snopekuler.
Når det kommer til bruk av adaptogener liker jeg best å bruke dem alene eller sammen med andre adaptogener, mellom måltid. Jeg mener bestemt de virker best da.
Soppene ofte har brukt mange år på å utvikle sine medisinske egenskaper, fordi den spiller på lag med naturen i perfekt symbiose.
Vit også at den drivende dyktige produsenten min bruker lang tid og mye tender love and care på å lage disse edle dråpene for oss. Evig takknemlig for både bjørka, soppen, produsenten og ja… I grunnen har jeg mye å være takknemlig for.

PS! I tillegg til å kunne kjøpe chaga i min nettbutikk, så får du også kjøpt den i alle Kinsarvik og Sunkost sine butikker, samt nettbutikk. Dersom de ikke har den i butikk, så maser du og de tar den inn til deg 💚 Du kan fint kombinere den med mitt Rosenrot-ekstrakt som også er høstet og ekstrahert i Nord-Norge. Du finner Rosenrot HER!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!