BROWNIE MED URKORNET EMMER

Siden forrige høstesesong har jeg brukt mye emmer. Jeg har for såvidt brukt mye emmer i mange år og du finner flere oppskrifter på grøt og brødmat basert på dette kornet i min bok Fermentering .Men siden i fjor høst har familiens hverdagsbrød vært basert på 100% fullkorn emmer. Jeg synes det har den beste smaken av alle kornsorter og jeg opplever å fordøye dette kornet best av samtlige kornarter jeg har konsumert i min tid. Jeg kan faktisk fint spise det uten å få en reaksjon selv om jeg ikke har brukt langtidsheving eller surdeig til hjelp. Emmer anses som en av forfedrene til spelt. Den ble mye dyrket i antikken og har sine røtter fra Midtøsten. Det anses som et UR-korn og har et bløtere gluten enn spelt som gjør at det i seg selv er lettere å fordøye.

Denne brownien kan lages med fermentert hel emmer, som er tørket i etterkant. Men jeg har ikke brukt tid på fermentering eller bløtlegging på denne oppskriften. For meg er det viktigst at vårt daglige brød er behandlet slik at antinæringsstoffer og enzymhemmere er nøytralisert og at glutenproteinet er avvæpnet. Men et stykke brownie er det ikke ofte jeg spiser, så her nytes hver munnfull uten tanke på noe annet enn det. Nå er det også slik at mine barn er litt «miljøskada» av sin mor og er vant med «sunne» kaker, så jeg har testet den på flere av mine barns venner. Oppskriften funker. «Den er drit-god, minner om TORO», sa en av dem. Så da vet vi at den funker smaksmessig uten å alarmere hele immunforsvaret etter konsum. Ønsker deg en god helg med masse emmer og sånn passe stabilt blodsukker!

Dette trenger du:

150 gram mykt økologisk smør

3.5 dl sammalt finmalt emmer (fullkorn, du kan bestille den på nett HER!)

1 dl bjørkesøt (kan sløyfes og erstattes med annen søtning, feks kokosblomstsukker eller honning)

1,5 dl økologisk sukker

1/2 ts uraffinert salt

2 store økologiske egg

4-6 ss kakaopulver, gjerne øko

1,5 dl melk/plantebasert melk

Slik gjør du:

Pisk egg og sukker til det blir luftig, rør i mykt smør. Bland sammen det tørre og rør inn. Ikke bruk mye tid på dette. Spe inn melk/plantebasert melk.

Hell i 28 cm smurt springform. Stek på 175 grader i 25-30 minutter.

La den stå og sette seg litt før du kjærer i den. Holder seg saftig i mange dager.

Om du vil lage mer søtt og salt finner du boken min Sunt Snop og Snacks i min nettbutikk HER.

Stikkord: Stikkord: , , , ,

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!