BRAISERT LAMMESKANK

(Fønki Iphone-bilde tatt på impuls i stearinlys på hytta i påsken…)

Man skal holde det man lover! Jeg sa nemlig at jeg skulle komme tilbake med oppskrift på verdens beste lammerett i påsken og nå kommer det. Min svigerinne hadde med seg flere kg lammeskanker til nord på påskeferie. Det er noe av det beste jeg har smakt og oppvarmede skanker havnet på både kveldsfatet og lunchfatet mitt i 3 dager i kjølevannet av festmåltidet.

Oppskrift braiserte lammeskanker på Ranveigs vis

Brun skankene i smør/ghee og legg de deretter i en jerngryte sammen med gulrot, sellerirot, løk, hvitløk, laurbærblad, salt og hele peppekorn og 50-50 rødvin og vann til skankene er dekket av væsken. Ha på lokk og la det hele stå i stekeovnen på 80-90 grader over natten eller i ca 8-12 timer.

Når du tar av lokket etter den lange trekketiden bader skankene i den mest velsmakende og gelatinrike kraft som kan tenkes. Denne siles over i en kasserolle og smakes til med salt og pepper og evt en skje eller 3 med smør kan røres i til slutt. Ønsker du en tykkere saus er det fint å jevne med litt arrowroot, som du kan kjøpe her.

Server med kokte/dampede grønnsaker etter ønske og stappe av potet- og sellerirot som lages slik:

Kok møre skrellede og oppkutta poteter og sellerirot, f.eks 10 mandelpoteter og en halv sellerirot. Hell av kokevannet og rør inn 50-100 gram godt smør. Mos det hele og smak til med salt og pepper og evt. mer smør og evt. fløte etter ønske. Regelen min er som følger; om stappen mangler noe så tilsett mer smør. Er det fremdeles noe som mangler så er det garantert enda mer smør.

Stappe + Smør = Sant

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!