Blåbær er bra for det meste og smaker best på høyden av sesongen


Blåbær er supernæring og fersk forskning viser at vidunderbærene hjelper mot både Alzheimers, demens, Parkonsons, kreft, luftveis- og urinveisinfeksjoner, hjerte- og karlidelser og diabetes. Det ser ut som at de kan være en god motvekt til de fleste livsstilssykdommer som vi ser mer og mer av i dag. Her i huset spises blåbær som de er i sesongen, gjerne tredd på strå av små barnehender eller de fryses hele til smoothies, te og til å ha på pannekaka, søtet med yacon og stevia. De er absolutt mest næringsrike når de er ferske og nyplukkede så nå er tiden for å gå i skogen, være sammen med familien og plukke de små edelstenene, helt gratis.
Grunnen til at blåbær er så bra for oss, ser ut til å være de høye innholdet av antioksidanter, nærmere sagt flavanoider.
Blåbær har tradisjonelt blitt brukt i folkemedisin mot ulike fordøyelsesplager, influensa, skjørbuk og mye annet. På www.rolv.no står dette om blåbær:

RTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Bærene: Antioksidant, desinfiserende, stoppende, avførende, blodårestyrkende og allergihemmende. Dosering: 20-60 g tørka frukt eller 240-480 mg av ekstrakt standardisert til 25 % anthocyanosider. Bladene: Blodsukkersenkende, astringerende, styrkende, betennelseshemmende og antiseptisk.
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Diaré (tørkede bær), forstoppelse (friske bær), gjæring i tarmene, svekket syn, dårlig nattsyn, netthinneforkalkning, grå stær, grønn stær, åreforkalkning, dårlig blodsirkulasjonen, hemoroider, åreknuter, diabetes, hudutslett, halsbetennelse, betennelse i munn og svelg og blærekatarr.
OMTALE AV BLÅBÆR
Blåbærblad mot høyt blodsukker
Av blåbærplanten kan man bruke både bladene og fruktene. Varmtvannsuttrekk av blåbærblad har vært brukt i folkemedisinen ved sukkersyke. Den svakt blodsukkersenkende effekten tilskrives et stoff som kalles neomyrtillin. Urteteen lages ved å bruke en spiseskje tørkede blåbærblader til en stor kopp kokende vann. Dette skal trekke i 15 minutter før urten siles fra og teen drikkes. Ved høy dosering eller lengre tids bruk kan inntak av denne teen imidlertid gi forgiftninger, blodmangel og gulsott. Derfor bør man ikke bruke te av blåbærblad i mer enn tre uker om gangen.
Blåbær mot diaré
Tørka blåbær anvendes på grunn av sitt høye garvestoffinnhold som middel mot diaré. Man tygger simpelthen 15-20 bær, eller man kan bruke et avkok av de tørka bærene. Hvis man imidlertid vil bruke blåbær for mineralenes og vitaminenes skyld, er det best å drikke blåbærsaft eller spise friske bær. De friske bærene og saften har ikke den samme stoppende virkning som når bærene er tørka. Et kjerringråd mot mye slim i halsen går ut på å gurgle halsen med sterk blåbærsaft.
Godt for øynene
Blåbær har vist seg å virke gunstig mot forskjellige øyelidelser. Grunnen til dette er at flavonoidene i blåbær styrker blodsirkulasjonen og dermed oksygentilførselen til øynene. Dessuten har blåbær antioksidative egenskaper, noe som gjør at den også virker godt inn på øyelidelser som f.eks. grå stær og netthinneforkalkning. Nedsatt nattsyn, grå stær, grønn stær og nedbrytning av makula er øyelidelser hvor blåbær kan ha en positiv virkning. Ved nedsatt nattsyn kan blåbær kombineres med betakaroten, og for å bedre blodsirkulasjonen anbefales en kombinasjon med omega-3-fettsyrer og antioksidanter. Det finnes ingen kjente bivirkninger ved anbefalte doser av blåbær. I en imponerende undersøkelse opplevde 48 av 50 pasienter som ble behandlet med blåbærekstrakt og vitamin E at utviklingen av grå stær stoppet opp. Tilsvarende fant italienske forskere på slutten av 1980-tallet at en blanding av blåbær og vitamin E stoppet utviklingen av grå stær i 9 av 10 tilfeller. Blåbær inneholder ellers bioflavonoider som hjelper til med å fjerne skadelige kjemiske stoffer fra netthinnen.
Blåbær ved diabetes
Videre kan blåbær brukes som støttebehandling ved diabetes, både fordi bærene reduserer blodsukkeret og fordi de kan forebygge øyelidelser og blodkarlidelser som kan følge med diabetes. Blåbær kan også brukes ved skjøre blodkar, som ved åreknuter og hemoroider, ved at de virker stabiliserende og styrkende på blodåreveggene. Brukt før operasjoner, kan de redusere risikoen for streke blødninger. Videre vil antocyanfargestoffene i blåbær minske blodplatenes (trombocyttenes) klebrighet, noe som gjør at risikoen for blodpropper i hjernen kan bli noe redusert.
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjonerBlåbær kan påvirke blodkoaguleringen, så vær oppmerksom på mulig interaksjon med blodfortynnende midler. Inntak av friske bær i store mengder kan irritere tarmslimhinnene og virke avførende, ellers gir bruk av blåbær ingen eller minimale bivirkninger. Blåbærblad som blodsukkersenkende medisin må brukes med forsiktighet og ikke over lang tid, da det kan gi forgiftning med allmenn svekkelse, anemi og gulsott.

Til og med den minste barnehånd kan bidra til matauk i blåbærtua :o)

Blåbær er supermat for barn!

Kategori: Kategori: Slow living

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!