APPLE CRUMBLE

Da jeg var 18 år dro jeg til England som Au Pair. En skjellsettende langtidsopplevelse av et pussig opphold, bestående av ufordragelige snobbe-barn, påtvungen bikini-servering av fingermat i swimmingpool-parties, lange timer med Eastenders og annen TV-underholdning og andre rarieteter. Tre positive saker kom ut av året mitt i Cranleigh; bedre engelsk, apple crumble og oppdagelsen av yoga.

Familien min hadde en stor hage bestående stort sett av epletrær som jeg ble satt til å plukke ned. Av det lagde vi vidunder-desserten som smaker millioner ganger bedre enn den ser ut. Jeg har også endret oppskriften noe gjennom årenes løp, for å kunne glede ganen til de som ikke fordøyer gluten spesielt godt.

Desserten er forbausende enkel å lage og jeg har til dags dato aldri opplevd at noen forsyner seg med mindre enn to porsjoner når den kommer på bordet. De første eplene er nå modne og da er det bare å hive seg epleslangen i vold, om du selv ikke har en Edens have.

Oppskrift Apple Crumble
Skrell epler fri for skall og kjernehus, skjær i passe tynne skiver og fyll en ildfast form slik at det ligger er et godt lag epler i bunnen. For eksempel 8 epler, men det kommer jo litt an på størrelsen på epler- og størrelsen på formen. Et godt tykt lag epler i bunnen i alle fall.

I en skål har du:
100 gram ekte smør, gjerne upasteurisert og syrnet smør, romtemperert
100 gram spirede hele bokhvetefrø (bløtlegg i minimum 12 timer for deretter å tørke til tørre sprø frø)
100 gram havregryn
(I stedet for bokhvete og havregryn kan du bruke 200 gram økologisk spelt eller spiret mel, som du blant annet får kjøpe hos Duggurd, eller kan lage selv).
200 gram økologisk rårørsukker eller kokosblomstsukker
Ta hendene fatt og bland ingrediensene, det skal bli et smuldrete resultat som du så drysser over eplene.

Sett formen i ovnen på 150 grader og la stå i en liten time.

Server varm med kremfløte, gjerne upasteurisert eller med hjemmelaget is, f.eks denne oppskriften HER!

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!