ANDREGANGSFERMENTERING AV VANNKEFIR OG KOMBUCHA

Nå skal det snakkes om andregangsfermentering. For det er en fin måte å få mer futt og spennende smak i en ferdig laget vannkefir eller kombucha eller for den saks skyld melkekefir.

Å andregangsfermentere/gjære vil si at man tilsetter et matemne som setter smak, lukt og farge til den opprinnelige drikken. Du kan for eksempel bruke bringebær, blåbær, solbær, ripsbær eller jordbær til å andregangsfermentere vannkefir. Jordbær er kanskje mi smaksfavoritt når det kommer til vannkefir og så tror jeg rikelig med skivet ingefær er den mest spennende smakstilsetteren for kombucha.

Her viser jeg andregangsfermentering av vannkefir ved hjelp av jordbær. I den ferdige vannkefiren tilsetter jeg en god neve bær og lar det stå et døgn ekstra. Vannkefiren tar til seg smak og farge fra bærene og denne gangen smakte det ikke emmen Peach Canei (som da jeg brukte bringebær) men sommerfriskt og med en fin, rund jordbærsmak. Når det er sagt så vet jeg mange som synes det er strålende best med bringebær som smakstilsetter.

Under ser du bilde av hvordan jordbærene ser ut etter endt fermentering. Alle godsakene fra bærene er forsvunnet ut av sitt opprinnelige oppholdssted og tilført vannkefiren, som  nå er blitt lys rosa og smaker lett av jordbær. Namnam. Ofte blir det mer kullsyre i andregangsfermenterte drikker og jo lengre de står i tette flasker i kjøleskapet jo mer kullsyre dannes det. Vær derfor oppmerksom på aldri å fylle flaskene til topps før du setter dem i kjøleskapet. Noen bruker å lette på trykket av og til ved å løfte på lokket slik at kullsyren slipper ut. Om du har slik potent vannkefir eller kombucha så er dette en lur måte å unngå eksplosjon i kjøleskapet.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!