Agave er ikke sunt!

Agavenektar selges i store mengder i helsekosten til helsebevisste forbrukere som ønsker å kutte ut sukker og velge naturlige kilder til søtning. Flere bloggere som skriver om helse og mat dytter agave i det meste. Agave sies å ha lav glykemisk indeks og er sunt for både det ene og det andre. Flere opinionsledere innen kosthold og helse her til lands snakker varmt om agavens fortreffeligheter, basert på kunnskap eller en pengestyrt helsekostindustri og useriøs forskning? Jeg kjenner jeg blir opprørt når jeg leser på en svært godtselgende nettbutikk her til lands at agave er naturlig, rå, uraffinert, full av næring i form av enzymer og spormineraler og egnet som barnemat! Det er alt annet enn egnet barnemat.

Jeg kjøpte selv agave for flere år siden, da jeg ønsket å kutte ut raffinert sukker i vår kost. Det var en av mine første begynnerbrølere. Jeg hørte på Fedon og erstattet sukker med fruktose som jeg med god samvittighet drysset i og over alt, fordi det skulle være et sunt alternativ til sukker. Fritt fruktose er noe av det mest helseskadelige som finnes, fruktose som ser ut som sukker og agavenektar er per definisjon en bombe av fritt fruktose der listen over skadevirkningene er lang som et vondt år. Bare sjekk den lange listen over linker til informasjon om dette i tillegg til seriøs forskning på fruktose i innlegget mitt der jeg ser på Tine sine ulike ingredienser. Innlegget med linkene finner du her.

Her finner du en del stoff på agave og vil du virkelig sette deg inn i hvor ille det er så anbefaler jeg deg å lese denne artikkelen av Sally Fallon Morell og Rami Nagel. Sally er den mest fornuftige damen innen kosthold og helse-verdenen jeg vet om og en av de få som jeg velger å høre og tro på. Det er også denne damen som har skrevet matbibelen Nourishing Traditions som jeg anbefaler alle som ønsker å leve naturlig, spise rent og tradisjonelt. Den kan du kjøpe her.

Det gode ved å følge bloggen min er at du kan lære av alle mine feil i stedet for å erfare dem selv og kaste bort tusenvis av kroner i jakten på god helse.

Og hva skal du søte med da, som ikke tar knekken på deg? Svaret er at man på generelt grunnlag bør bruke søtning med måte og når det brukes, så forsøk å velge naturlig og uraffinert søtning. Jeg bruker lønnesirup, honning, rårørsukker og stevia aller mest. Jeg bruker en del granulert lønnesirup og sucunat i tillegg til litt kokosblomstsukker. Disse er de beste søtningsalternativene som har mest mineraler intakt og herper blodsukkeret minst. Honning er suverent mest næring i, men veldig søtt og bør brukes moderat.

Fruktose i bunden form (naturlig i frukt og bær) er ikke skadelig på samme måte som fritt fruktose. Et eple og en pære som snacks kan altså nytes med rasende god samvittighet, men lager du en ferskpresset juice av kun eple og pære påvirker det kroppen på en helt annen måte, da fruktosen frigjøres fra sin naturlige form, blir mer konsentrert og gyver løs på blodsukkeret ditt.

Så konklusjonen på dette innlegget er: Har du kjøpt agave; tøm det ut (det gjorde jeg)! Har du tenkt at du vil kjøpe agave, så ombestem deg! Det er ingen som spiser seg sunne og sterke på hverken sukrose eller fruktose, så alt med måte!

Kategori: Kategori: Ukategorisert
Stikkord: Stikkord:

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!