5 GODE GRUNNER TIL AT TARM ER SEXY
Jeg er forelsket i fermentert mat og drikke. Kun fantasien kan begrense deg når du eksperimenterer med nye smaker, kombinasjoner og redskaper. Grunnen til at jeg er forelsket er at det er morsomt å utforske, smaker spennende og så gjør det meg så inderlig vel. Noe av det smarteste du kan gjøre er å pleie din tarm slik at du skaper de beste forhold for dine indre bestevenner, nemlig bakteriene i tarmen. Over tid kan koloniseringen av et mangfold av sivliserte bakteriefamilier transformere deg til din beste og mest sexy utgave. Her får du 5 gode grunner til at tarm er sexy. Denne er i utgangspunktet skrevet som en blogg for forlaget mitt Cappelen Damm i forbindelse med lanseringen av boken Fermentering, våren 2016.
1) Bare for å få sagt det først som sist. Tarm var ikke sexy for et par år tilbake. Men tarm er blitt rasende sexy, takket være en snaisen ung legestudent som skrev den strålende boken Sjarmen med tarmen. Hun har klart å gjøre tarm til noe vi kan snakke om, noe vi kan forholde oss til på en hverdagslig måte. Tabu rundt bæsj og tarm og luft og gass er over og ut. Jeg er utrolig glad for Julia Enders og hennes sjarmerende beskrivelser av tarmens irrganger!
2) En rik tarmflora gjør deg glad og avbalansert! Jeg vil påstå at du vil fremstå som langt mer sexy om du er glad og avbalansert fremfor mentalt ustabil. Spesielt om du skal ut på byen for å hanke inn din utkårede. Man snakker stadig om hjernen i tarmen eller tarm-hjerne-aksen. Fordøyelsen styres av det enteriske nervesystemet, et komplekst system med over 100 millioner nerver. Sentralnevesystemet og det enteriske systemet har et mangfoldig språk seg imellom ved en enorm mengde nervebaner som tar seg av kommunikasjonen. Ergo er en velfungerende mage en forutsetning for en velfungerende hjerne. Fungerer hjernen, så er det lettere å ta smarte valg. Du klarer bedre å styre energien din etter formålet. Sannsynligheten for at du er mentalt stabil er større dersom du har en rik mikrobiota, enn om du er ribbet for bakterier i tarmen, noe som for eksempel er situasjonen etter en antibiotika-kur.
3) Tarmflora og overvekt. Forskere og helsepersonell står ovenfor et paradigmeskifte. De må forholde seg til en overveldende ny mengde forskning og ny kunnskap når det er snakk om generell helse, mental helse, fordøyelse og overvekt. Det er etter hvert ganske tydelig at det er en sammenheng mellom tarmflora og kroppsvekt. Det er altså ingen tvil om at du kan spise deg sunn og normalvektig ved å støtte opp under en velfungerende tarmflora. Dette kommer av helt konkrete fysiske årsaker, som at du med en velfungerende fordøyelse har lettere for å bryte ned proteiner, karbohydrater og fett til næring som kroppen kan bruke til å bygge deg frisk og sterk. Det er også, og i tråd med forrige punkt, lettere å kjenne at man er mett, når man faktisk er mett- dersom man har god kommunikasjon mellom det enteriske nervesystemet og sentralnervesystemet.
4) Konsentrasjonsevne. Igjen ser vi at mengde bakteriestammer i tarmen står i sammenheng med evnen du har til å konsentrere deg. Skal du studere lenge og vel, for å få deg en strålende og meningsfull jobb med gode inntekter og en flott partner, så spis vel. Gi tarmen det den trenger for å gi drivstoff til bakteriekoloniene i tarmen. Så blir de takknemlige og belønner deg med gode konsentrasjonsevner. Så klarer du kanskje å holde fokus ved at det er gode signaler mellom hjernen og tarmen- når du er hodeløst forelsket og det er alfa omega at du velger en riktig makker for livet.
5) Sist vil jeg trekke frem at du tåler slemme bakterier bedre, dersom du har en horde med bestevenner i tarmen som er klar for kamp, dersom det kommer en inntrenger som ikke hører hjemme i ditt tarmsystem. Ved å legge forholdene til rette for et rikt indre liv av velmenende og siviliserte bakterifamilier, så er sannsynligheten langt større for at du slipper ødeleggende inntrengere. Du kan med større sikkerhet spise den litt tvilsomme skalldyrsalaten på din årlige sydentur. Så slipper du også å ligge krummet rundt doskåla på hotell uten air condition, og kan i stedet sprade rundt i sol og varme i din normalvektige kropp, med ditt konsentrerte, glade, åpne og avbalanserte sinn. Og alt dette bare fordi du har en mikrobiota som viser seg å være din aller beste venn om du bare steller godt med den!
Konklusjonen er at en velfungerende tarm, med bugnende kolonier av gunstige bakteriestammer som har bygget rede på riktig plass- kan gjøre deg utrolig sexy, faktisk så sexy som du overhodet kan bli! Når vi vet at du med stor sannsynlighet har det bedre på alle plan dersom du har et vell av sjarmerende bakteriestammer i tarmen, så er det bare å tylle i seg et mangfold av de spennende rettene du finner i min nyeste bok Fermentering – Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker!
Siden vi er inne på sexy saker, så får du 6 ekstra punkt som forteller hva fermentering av mat og drikke gjør.
FERMENTERING:
- Konserverer maten
- Øker næringstettheten
- Bedrer opptak av mineraler
- Gjør protein lettere fordøyelig
- Gjør karbohydrater lettere fordøyelige
- Reduserer kjemikalier og giftstoffer
Kilder:
- Mindre sosialangst hos unge fed inntak av fermentert mat:
- http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150609092803.htm
Kan tarmbakterier gjøre oss fete? Alexander K. Rønnevik, masterstudent i human ernæring Jørgen Valeur, lege/PhDstudent Arnold Berstad, professor Institutt for indremedisin, Universitetet i Bergen. Norsk tidsskrift for ernæring, Nr. 3 2010.
- Autoimmunitet, immunforsvar, mental helse og tarmhelse:
- http://emboj.embopress.org/content/early/2015/01/18/embj.201489966
- http://forskning.no/bakterier-mat-og-helse-biologi/2013/09/bakteriesamfunn-avgjorende-helsa
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25245573
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20941511
- http://forskning.no/bakterier-menneskekroppen/2014/07/forskere-har-funnet-500-nye-tarmbakterier
- http://foodpharmacy.se/2015/05/docent-catharina-lavebratt-barn-med-adhd-har-ofta-mag-och-tarmproblem/
- Melkesyreproduserende bakteriers avgiftende virkning:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25010287
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23606131
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915365
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24996321
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23224412
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24192111
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21806613